Најновије

АМЕРИ ИХ НАТЕРАЛИ ДА СЕ ПОКАЖУ: Ф-18 улетео у Иран, а они искористили тајно електронско оружје! Нису знали да поседују овај радарски систем

Објављени су снимци како је ваздушна одбрана иранске војске "закључала" (аутоматско праћење мете) борбени авион Ф-18 који се приближавао јужним водама и упозорила га, натеравши војне експерте и медије да спекулишу о томе који ирански радарски систем се користи за пресретање ратног авиона .

Амерички Ф-18 Супер Хорнет (Фото: army.mil)

У видеу се види како Боинг Ф-18 Супер Хорнет прима неколико упозорења од иранских ваздушних одбрана пре промене курса и скретања са иранског јужног ваздушног простора.

Иранске снаге упозориле су борбени авион да ће, уколико настави свој пут према иранском ваздушном простору, га гађати ракетама за ваздушну одбрану.

Недавно објављен видео приказује иранску војску која упозорава авион Ф-18 у јужном Ирану. Снимак, који је недавно објавила Радиодифузија Исламске Републике Иран (ИРИБ), датира из првог дана иранске Нове године (почела је 20. марта).

Иранска база за противваздушну одбрану на југу - која се налази у близини лучког града Бандар Абас управља низом радарских система који прате небо у том углу земље, али посматрачи верују да је видео снимак инцидента снимљен од стране домаћег иранског радарског система, назван Фатх-14 (Конквер 14, срп. Освајаш 14).

Пресретање има високу техничку и психолошку оперативну вредност с обзиром на то да је борбени авион уочен ноћу од стране ваздухопловне снаге иранске војске, које су опремљене различитим врстама система електронског ратовања, јавила је у уторак персијска служба руске новинске агенције Спутник.

Фатх-14 радарски систем, представљен 2015. године, има домет од 600 километара и може да открива мале циљеве у ваздуху на великој надморској висини.

Висока спретност и брза повезаност са командно-управљачком мрежом су међу осталим карактеристикама полуводичког радара.

Отпоран је на електронско ратовање и сматра се најбољим радаром за ракетне системе.

Наводно је авион припадао америчкој војсци. Вашингтон није коментарисао извештаје, али инцидент се догодио само неколико дана након што је Њу Јорк Тајмс известио да је амерички државни секретар Мајк Помпео недавно најавио "тешку акцију" против Ирана, док је земља била заузета борбом против епидемије корона вируса.

У јуну 2019., иранске ваздухопловне одбране обориле су напредни амерички РК-4 Глобал Хок над иранским територијалним водама крај обалне провинције Хормозган, након што су беспилотне летелице током шпијунске мисије прекршиле ваздушни простор земље.

Французи отавили Амере на цедилу на Блиском истоку! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА