Најновије

АМЕРИКА СЕ ОДЛУЧИЛА ЗА ЈОШ ЈЕДАН ПОТЕЗ ОКУПИРАЊА ЕВРОПЕ: Пентагон улаже 19 милиона долара за војне базе у Грчкој!

САД ће ове године почети улагање од 19 милиона долара у четири базе у Грчкој које ће користити војске обе земље. Тиме започиње реализација споразума о јачању одбрамбене сарадње Атине и Вашингтона који је потписан крајем 2019.

Носач авиона "Хари Труман" у бази Сауда на Криту (Фото: navy.mil)

Новац ће бити усмерен на четири локације: луку коју користи Шеста флота, две базе за дронове, борбене хеликоптере и авионе до лучког града који контролише улаз у Босфор. 

Инвестиције су део јачања војне сарадње Грчке и САД. Атина је већ најавила модернизацију флоте Ф-16 и намеру да купи ескадрилу новог америчког вишенаменског борбеног авиона Ф-35.

Улагање у базе Грчка види као тријумф својих дипломатских напора за јачање америчког војног присуства на својој територији. Вашингтон јавно говори о Грчкој као о поузданом савезнику у источном Медитерану, хвалећи све ближе односе Атине, Кипра и Израела. 

Зближавање две земље долази у тренутку појачаних напетости Грчке и Турске оличених у недавној пограничној мигрантској кризи, спору око експлоатације гаса у Медитерану и захлађењу односа Вашингтона и Анкаре због набавке руског пво система С-400.

Лучки град Александропулис налази се у близини Босфора и удаљен је од Бугарске 50 километара. То место Пентагон види као прву локацију за изградњу морнаричке и ваздухопловне базе.

Александропулис САД сматра географски важном тачком због близине Црног мора и копнене везе са НАТО савезницама Бугарском и Румунијом. Прошле године Вашингтон је уложио 2,3 милиона долара за чишћење луке од потопљених бродова. Овај приморски град сматра се и будућим центром за дистрибуцију америчког течног гаса.

Друга локација на списку за улагање је Стефановокио. Реч је о хеликоптерској бази грчке војске где је недавно одржана велика заједничка вежба са САД.

Пре три месеца грчки и амерички борбени хеликоптери АХ-64 Апач извели су из те базе заједничко бојево гађање у подножју планине Олимп. Педесетак километара јужније уз ангажман носача хеликоптера стотине маринаца Грчке, Француске и САД одржале су заједничку вежбу "Александар велики 2020".

"Војна сарадња кључна је компонента америчко грчких односа који су снажнији него икада" поручио је амерички амбасадор у Грчкој Џефри Пјат поред грчких и америчких Апача у бази Стефановокио.

Та база ће по новом плану бити модернизована у заједнички центар за обуку борбених хеликотпера.

Тридесетак километара северније налази се ваздухопловна база Лариса. То је трећа место које обухвата план модернизације. 

Грчко ратно ваздухоплоство у Лариси има ловачке авионе Ф-16 Ц/Д Блок 52 и беспилотне летелице Пегазус. Прошле и претпрошле године ту базу су користили Американци за две беспилотне летелице МКЈУ-9 Рејпер/Предатор Б.

У базу Лариса биће уложено 13 милиона долара. То ће омогућити да се на аеродрому базирају авио-танкери америчког ваздухопловста КЦ-135 Стратотанкер, друге врсте беспилотних летелица и изводи заједничка обука летача две земље.

Четврто место је је америчка поморска база Суда беј (NSA Sauda Bay) на Криту коју користи Шеста флота. То је једина база на источном Медитерану у коју могу да користе велики носачи авиона. Она ће сада бити модернизована и проширена инвестицијом од 6 милиона евра.

Залив у коме се налази база од стратешког је значаја за Грчку, САД и НАТО.

Ту се налази се аеродром 115. пука грчког ратног ваздухопловства, НАТО оперативни центар обуке за морнаричко пресретање (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre- НМИОТЦ) као и НАТО ракетни полигон (NATO Missile Firing Installation - НАМФИ) којим управљају Грчка, Холандија и Немачка.

О значају Крита говори податак из 2015. када је преко 2,830 борбених авиона САД и чланица НАТО користило базу грчког 115. борбеног пука на Криту. Преко 70 брода САД и НАТО  посетило је морнаричку базу Суда, а преко 65 бродова и 1,200 људи користило је оперативни центар обуке за морнаричко пресретање.

Грчка је такође планирала да ове године са САД одржи велике ваздухопловне вежбе попут "Иниокос" у којој су учествовале снаге САД, Израела, Италије и УАЕ или "Украдени кербер" (Stolen Cerberus) али су оне одложене због пандемије коронавируса.

Које земље желе да купе руски тенк “Армата”, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА