Најновије

"АДМИРАЛ НАХИМОВ" ВРЕДИ КАО ПОЛА РУСКЕ ФЛОТЕ! Обновљена крстарица, наоружана најсавременијим наоружањем, дејствоваће широм света! (ВИДЕО)

Нуклеарна ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ биће враћена у састав руске Ратне морнарице 2022. године. Брод се потпуно модернизује, а у новом саставу наоружања имаће и арсенал хиперсоничних ракета „Циркон“, због чега стручњаци сматрају да ће ова крстарица бити један од најстрашнијих и најмоћнијих бродова у руској флоти.

Адмирал Нахимов (Фото: Јутјуб)

Према мишљењу морнара и стручњака, модернизована крстарица, наоружана хиперсоничним ракетама "Циркон“ као и противбродским системима „Пакет-НК“ и „Ответ“, значајно ће ојачати руску Северну флоту.

Министарство одбране Русије је саопштило да ц́е се на крстарици заменити сви главни делови, погонски систем, каблови, наоружање и средства ПВО. Поред тога, модернизовац́е се кабине и товарни простор.

Важно је нагласити да модернизација брода изискује велике трошкове. Тренутно је крстарица наоружана ракетама П-700 „Гранит“, од ваздушних напада је штити С-300Ф и систем „Кортик“. То је веома ефикасно оружје, али ипак треба имати у виду да је брод поринут 1986. године, због чега је модернизација била неопходна. На пример, С-300 замениће противавионски ракетни системи „Полимент-Редут“. Са појавом ракета дугог домета, тај систем ће бити у стању да пресреће мете на даљини до 400 километара. Тренутно је наоружан ракетама чији је максимални домет 150 километара.

Такође се наводи да ће крстарица највероватније бити опремљена поморском модификацијом противавионског система дугог домета С-400 „Тријумф“ са арсеналом од 96 ракета.

Аналитичари сматрају да је „Адмирал Нахимов“ изузетно страшан брод за потенцијалног противника. Према њиховим речима, димензије брода омогуц́авају да се на њему распореди широк спектар опреме, оружје за напад и одбрану.

„Русији су потребни бродови океанске класе. 'Адмирал Нахимов' и његов брат близанац 'Петар Велики', кога такође очекује модернизација, у стању су да делују аутономно далеко од обала Русије. Имају комплексе наоружања који могу нанети противнику озбиљну штету. Ови бродови се могу супротставити великим војним поморским групама“, рекао је експерт Дмитриј Литовкин.

У децембру прошле године први заменик генералног директора „Севмаша“ Сергеј Воронко рекао је да ће крстарицу „Адмирал Нахимов“ ове године припремити за почетак фабричких тестирања. Брод би могао постати једина у потпуности модернизована крстарица руске Ратне морнарице. Раније је донета одлука да се делом модернизују и крстарице „Москва“ и „Петар Велики“.

„Адмирал Нахимов“ је крстарица пројекта 1144 „Орлан“. Тренутно је у функцији само један брод тог пројекта – "Петар Велики".

Прочитајте ОВДЕ   какво је то мистериозно пловило виђено код обала САД.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА