Најновије

"ДА ЛИ ЈЕ ОВО БИОЛОШКИ РАТ?": Војска Србије ускоро гради две Ковид болнице

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је данас поподне да ће војска добијени задатак да изгради још две Ковид болнице, на Батајничком друму и надомак Крушевца, извршити у најкраћем могућем року.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

Министар одбране је рекао да чекају неопходну документацију.

- Рашчишћавамо простор, паралелно се раде пројекти, град помаже око дозвола и неопходне документације. Чим то буде готово, војска је спремна и то ће урадити - навео је Александар Вулин за панчевачку локалну телевизију.

Он је додао да се у пројекту води рачуна да се најрационалније уради и да буде на располагању земљи и када прође опасност од Ковид инфекције.

Задатак војске је, објашњава Вулин, помоћ лекарима и додаје да је важно да грађани покажу да их поштују и да им помогну тако што ће чувати себе.

Према речима министра, налет вируса сада је опакији и кудикамо опаснији него пре пар месеци, јер напада све узрасте.

- Нама најмлађи пацијент који лежи у Београдској арени има 21 годину, а најстарији 85. Тамо су смештени средње тешки и тешки пацијенти- казао је он.

Упитан да ли је у питању "биолошки рат" преко Ковид-19, он није могао да одговори јер, каже, није стручан, али додаје да су АБХО јединице враћене у све јединице војске.

- Да ли је биолошки рат не знам, да ли је могуће водити биолошки рат, да, могуће је. Зато враћамо АБХО јединице (за нуклеарно-хемијско-биолошко обезбеђење) - навео је Вулин и додао да се показало као и да се показује у тешким временима каква су ова, колико је важно имати организован, опремљен и дисциплинован систем.

Вулин је рекао да се од 2012. године наовамо ради на јачању војске Србије те да су резултати видљиви

Министар одбране Србије навео је да српска војска има чиме да се похвали.

- Кинеске беспилотне летелице, затим нови хеликоптери које нисмо набавили од ''86 или ''87. године, још из времена бивше Југославије. Захваљујухи војно-техничком споразуму Вучић-Путин, добили смо 10 "БРДМ 2" модернизованих оклопних пешадијских возила. Радимо модернизацију тенка Т-84 - истакао је министар и назначио да ће након прве и друге фазе модернизације тенковске јединице Србије бити "раме уз раме" са најбољима на свету.

- Модернизујемо знањем наших инжењера - наводи он.

Када су у питању културна дела која сведоче о страдањима Срба, најавио је, уз подршку министарства, снимање филма о бици за Коридор 1992. године у БиХ, једној од, каже, кључних битака за стварање Републике Српске.

Занемарени аспект упознавања јавности са биткама на Кошарама и Паштрику до 2012. године превазиђен је тако што је снимљен филм о Кошарама и Паштрику, а праве се и серије, књиге, указује.

- Слађана Зарић са РТС заједно са министарством одбране снима филм о бици за "Коридор" у Босни и Херцеговини, бици која је направила Републику Српску - рекао је Вулин.

Др Дејан Мировић открио шта ће Вучић прихватити око КиМ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА