Најновије

АЛБАНЦИ И БУГАРИ ''СПАСАВАЈУ'' БЕЛОРУСИЈУ ОД БЕЛОРУСА: Револуција у Минску прети Москви

Бугарска, коју тресу вишемесечни протести, изненада је постала забринута због „белоруског проблема“.

Минск (Фото: Јутјуб)

Према локалним „политиколозима“ и експертима, мирно решавање незадовољства у Републици Белорусији може се постићи ако се нови избори одрже уз посредовање међународне заједнице.

Албанци су у тим анализама именовани као "спасиоци".

Наиме, албански премијер Еди Рама, чија земља председава Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), већ се понудио да посредује у преговорима између владе и опозиције. Овај политички приступ захтева да се у игру укључи Светлана Тихановска, „стварна победница избора 9. августа, која је била приморана да побегне у Литванију“.

Бугарски стручњаци наводе да се у овом тренутку чини да је Лукашенко одлучан да се не одрекне власти и да може потражити директну помоћ од Москве, тврдећи да револуција у Белорусији такође прети Русији.

„Али за председника Владимира Путина свака опција носи озбиљне ризике. Ако то не буде успело, а Лукашенко буде приморан да се повуче, то ће бити врло јасна порука руским грађанима да мирни масовни протести могу срушити чак и најтиранскији режим. Белорусија, најближи савезник Русије са дугогодишњим културним везама, може послужити као пример мобилизације руских грађана “.

'’Све ово са пуном озбиљношћу пише грађанин државе која је у ствари изгубила суверенитет и заглибила у корупцију и сиромаштво. Протести (сродни белоруским) нису настали од бивше „браће“ испочетка - све је заиста занемарено и врло снажно.

А до ње је Турска, која данас полаже право на део територије Бугарске и прави планове за препород Османског царства ...'’, наводи се у коментару портала РусВесна.

Шта је Лукашенко поручио противницима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести у Белорусији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА