Најновије

На радост читаоцима: „Дневник бесне домаћице“ скоро пола века касније од првог издања стиже у књижаре!

„Дневник бесне домаћице“ америчке књижевнице Сју Кофман настао је током једне зиме обележене незадовољством. Ови записи су истовремено комични и озбиљни, лични а опет својствени свакој жени...

Фото-Лагуна

Бетина Болзер је образована домаћица из више средње класе која живи на Западном Менхетну с две ћерке, слушкињом, псом и мужем. Њен муж Џонатан Болзер, либерални демократа који по сваку цену жели што бољи положај у друштву, примећује да је Тина у последње време прилично одсутна и убеђује је да потражи помоћ психијатра.

 

Кад и сама посумња да полако луди, она почиње да пише тајни дневник као вид терапије и прибежишта. Пишући о себи, о многобројним страховима (страху од железнице, аутомобила, мостова, тунела, висине, дубине, напуштених паркова, гужве, зубара, пчела, паука, длакавих мољаца, великих таласа...) и о својим најближима, она покушава да осмисли свој једноличан живот. Њена искрена запажања охрабриће је да се упусти у нове изазове. Укључујући и ванбрачну романсу.

 

Сјајан хумор и суптилна критика америчког потрошачког друштва у роману „Дневник бесне домаћице“ подједнако су актуелни и убедљиви као и 1967, кад је роман први пут објављен. У преводу на српски језик роман је објављен у само једном издању 1973. а Лагуна обнавља издање скоро пола века касније као 20. књигу у библиотеци Американа. По роману је 1970. снимљен и истоимени култни филм "Diary of a Mad Housewife".

 

Књигу препоручује и Ведрана Рудан: „Ово је књига мог живота. Кад сам је пре педесет година први пут прочитала, нисам знала да су све жене с времена на вријеме, неке увијек, Тина. Тина је постала моја сестра, моје друго или треће или четврто ја, моја вјечита инспирација, моја пријатељица која ме никад није издала.“

 

„Дневник бесне домаћице“ можете пронаћи од понедељка 14. септембра у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари  и на сајту.

 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА