Најновије

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАРИ: „Бастион“ ─ средство уз које Русија остварује своје арктичке амбиције

Обалски ракетни систем „Бастион“, који је стациониран на Далеком истоку Русије, омогућава Москви да контролише приступ Арктику кроз Берингов мореуз и да гађа мете на Аљасци, пишу за „Дифенс њуз“ Бредли Боуман и Скот Адамсон из Центра за војну и политичку власт Фонда за заштиту демократије САД.

Бастион (Фото: mil.ru)

Војни аналитичари су подсетили на одговарајуће вежбе изведене прошле године уз употребу таквог оружја, а такође су разоткрили модернизацију руске арктичке инфраструктуре.

„Москва је уложила значајна средства у регион, стварајући здружену стратешку команду – Северни војни округ који је оријентисан на Арктик, обнављајући 50 регионалних објеката, укључујући аеродроме, радаре и спасилачке станице, а такође отварајући 16 лука дубоких вода“, рекли су аутори.

Према мишљењу експерата, употреба система „Бастион“ омогућава Русији да блокира приступ Северном морском путу.

„У настојању да осигура сопствени приступ Арктику Русија је, изгледа, све склонија да ускрати тај приступ другима, уводећи незаконита ограничења проласка Северним морским путем“, тврде специјалисти.

Боуман и Адамсон сматрају да Кина, попут Русија, није ништа мање одлучна у својим арктичким амбицијама.

За парирање Русији потребно јачати арктичку инфраструктуру САД

Истовремено, аутори су нагласи потребу за побољшањем америчке арктичке инфраструктуре, између осталог, ледоломачке флоте и лука.

„Сједињене Америчке Државе не могу ефикасно да конкуришу Русији и Кини настављајући да игноришу Арктик“, закључили су они.
Војни аналитичар из Центра за војну и политичку власт Фонда за заштиту демократије Шејн Прејзвотер је раније овог месеца изјавио да је америчким ваздухопловним снагама потребно још више стратешких бомбардера за победу у будућим ратовима, који би могли да се догоде уз учешће Русије и Кине.

Албански четник спрема пакао за Србе у Црној Гори! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА