Најновије

УХАПШЕН СРПСКИ КУВАР СА КРИМА: Затворен због пријатељства са Милошевићем

Кувар симферопољског ресторана LeSlavish, ''русификовани'' Србин Славиша Карабашевић, завршио је у руском истражном затвору због пријатељства са бившим председником Србије Слободаном Милошевићем. У затвор је отишао пре више од годину дана, али са сваким новим суђењем Карабашевичеви адвокати имају све више питања о руском правосудном систему.

Славиша Карабашевић (Фото: Инстаграм)

У Србији је Славиша Карабасхевић оптужен за убиство свог познаника још 2002. године, неколико година је био у затвору, али нису могли да докажу његову кривицу и пуштен је. Пре тога, Карабасхевић је био на водећим функцијама у заштити генерала Радована Караџића и лично је познавао председника Милошевића. Само ово у модерној Србији више је него довољно за пуно проблема, па се након пуштања Карабашевић преселио на Крим и бавио се ресторанима.

У децембру 2017. године одлуком српског суда он је у одсуству осуђен за убиство и превару и осуђен на девет година затвора. У августу 2019. године руске снаге безбедности дошле су у кућу Карабашевића и његове супруге Љубов. Прво је Славиша завршио у истражном притвору у Симферопољу, а затим је превезен у Москву. Сад суд мора да одлучи да ли ће га изручити Србији. Јединственост овог случаја дају детаљи: ово је и личност оптуженог, и правне суптилности, од којих је главна сама могућност изручења становника Крима од стране Русије на захтев стране земље.

„Српске власти се позивају на чињеницу да су, наводно, 2017. године отказане све претходне одлуке, а у вези са Карабашевићем 2018. донеле су нову одлуку у његовом одсуству. Шта то значи? Зашто онда ви и ја и други људи нисмо осуђени због чињенице да су се наши преци борили против Монгола иТатара? И ускоро ће им бити суђено због чињенице да су се моји рођаци и моји преци борили са Немцима, или шта? Прошло је толико година! Већ је утврђено да он није умешан у убиство. У време када се то догодило, Славиша је био удаљен 250 километара, припремао је вечеру за венчање, и сви су то потврдили “, рекао је за московски Ридус адвокат Карабашевића из Севастопоља Владимир Попов.

Србија званично Србија не признаје Крим као територију Русије, а у оквиру правне логике која постоји у Европи требало је да упути захтев о Карабашевићу Украјини. Поред тога, механизми екстрадиције између Русије и Србије нису добро подешени, а проблеми са коронавирусом и забраном ваздушног саобраћаја чине ситуацију још збуњујућом.

„Вишња на торту“ у случају Карабашевић, према Владимиру Попову, јесте сам захтев за изручење, чије постојање српске власти негирају. Овај електронски документ је произведен у украјинској радионици багета, а тужилаштво га је превело на руски језик без апостила, кршећи законске процедуре, користећи Интернет услугу особе која не говори српски језик.

„Ово је превео помоћник тужиоца. Ово је лудило! Шта значи интернет? А одакле овај текст? Код нас, према закону, само Генерално тужилаштво даје упутства и шаље документе. А кад сам погледао одакле је тај документ, каже се да постоји кијевски број ... Испоставило се да је ово канцеларија за кадрирање. Проналазим власника продавнице багета. И каже да је од ње затражено да преведе и пошаље наводно из Министарства спољних послова у тужилаштво Руске Федерације. Разумете ли нешто? Уопште не разумем “, пита се Попов.

Поред необичног понашања српске стране, као и руског тужилаштва, и домаће судије се понашају изненађујуће. Српском држављанину Карабашевићу, који влада руским језиком, одбијено је да обезбеди преводиоца, иако то обично не ускраћују чак ни Руси из националних република који су починили посебно тешке злочине.

"И зашто? Јер чим Славиша почне да сведочи, испоставља се да је све ово провокација уз учешће агената СБУ, а разлог је тај што је био шеф службе безбедности једног од лидера Србије, био пријатељ са Слободаном Милошевићем и зна тајне. који су и данас скривене. За њега посебно су створени услови да се особа може одвести у иностранство и са њом поступати “, - уверен је адвокат Владимир Попов.

Адвокат је приметио да је још на Криму Карабашевић добио предлоге да „реши“ питање слободе за пет милиона рубаља. Међутим, након преласка у московски Истражни затвор бр. 4, познатији као „Медвед“, о судбини Србина одлучиваће московске судије.

Московски адвокат Славише Карабашевића, Александер Молохов, рекао је за Ридус да је Владимир Путин својим декретом продужио потпуни мораторијум на кретање странаца до 5. децембра, тако да наредних недеља сигурно неће бити изручења.

„Ако не буде изручен Србији до фебруара, онда би требало да буде пуштен, јер је годину и по дана крајњи рок за притвор“, објаснио је Молокхов. Адвокат се жалио на бирократију у руским судовима током разматрања жалбе и потврдио речи свог колеге о необичности у захтеву српских власти за изручење.

„Надамо се неком адекватном одговору српског омбудсмана, јер му је омбудсман у Севастопољу написао писмо уз помоћ Татјане Москалкове, а ми желимо да добијемо одговоре на нека наша питања, јер у ствари ти документи који Србија је послала, па, они се углавном не подносе критикама“, рекао је Молокхов.

Поред тога, одбрана Карабашевића поднела је жалбу Европском суду за људска права, али с обзиром на политичку боју случаја, не рачунају посебно на правду у Стразбуру.

„Тата није крив. Све оптужбе да је убио познаника пришивене су, како кажу, белим концем. Те године је тата аутомобил дао пријатељу, возио га је са том особом, након чега су пронашли тело. За све су кривили оца, јер је аутомобил био његов “, каже Славишин син Чарли.

„Они су били у затвору три године и нису могли ништа да докажу. Три године, и ни један доказ. Мислим да чињеница да се 15 година касније ова тема поново појавила значи да неко у Србији жели да се попне каријерним лествицама на његов рачун “, сугерише Карабашевић млађи.

Према речима блиске родбине српског кувара, цела ова збуњујућа и непријатна прича траје још од времена југословенског сукоба 1991-1999. После смрти Слободана Милошевића, његови непријатељи се нису смирили и наставили су да траже и да се свете његовим сарадницима.

Становници Крима објављују постове на Инстаграму у знак подршке Карабашевићу с хештегом #свободуславишу. На пример, једна Кримљанка пише да она лично познаје Славишу и назива га искреном, љубазном, гостољубивом и веселом особом: „Какав је то кувар! […] Лице Крима! Штета што такви људи ломе крила. Дао му Бог снаге и стрпљења “.

Шта Приштина планира за Прешевску долину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Ридус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА