Најновије

ХАРАДИНАЈ УБИЈА ХАШКЕ СВЕДЕОКЕ? Испливали стравични детаљи оптужнице

Насим Харадинај, брат од стрица бившег "премијера" лажне државе Косово Рамуша Харадинаја, припремао је ликвидације сведока који су у Хагу сведочили о злочинима терористичке ОВК!

Рамуш Хаарадинај (Фото: Јутјуб)

Ово се наводи у налогу за Харадинајево хапшење које је наређено "због спремање одмазде над сведоцима". У истој акцији ухапшен је Хисни Гуцати, председник удружења ветерана ОВК. Харадинај и Гунцати су протеклог викенда пребачени у хашки притвор Суда за ОВК, где чекају почетак суђења. 

Плаћени да минирају суд

У налогу за хапшење тужиоци наводе да Харадинај и Гуцати објављивањем имена и личних података сведока "изложили те особе озбиљним опасностима.

- Гуцати и Храдаинај су на конференцијама за штампу у Приштини дистрибуирали поверљиве и нејавне информације које потичу из Тужилаштва и истражне радне групе која му је претходила. Оптужени су за кривична дела против правосуђа: застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка. Гуцати и Харадинај су на три конференције за штампу одржане 7, 16. и 22. септембра учинили доступне поверљиве информације и документе у вези са радом Специјализованог тужилаштва... Харадинај је притом, поменуо по имену неке сведоке и дао информације у вези са њиховим боравиштем и другим личним детаљима, а Гуцати га у томе није спречио. То је озбиљна претња или средство принуде - пише у налогу који је потписао француски судија Никола Гију. 

У документу се наводи да су Харадинај и Гуцати несумњиво имали намеру да "над сведоцима спроведу одмазду".

- Тужилаштво је хапшење тражило због ризика бекства Гуцатија и Харадинаја, који имају приступ значајним фондовима и ослањају се на широку мрежу присталица која укључује особе у безбедносним, полицијским и војним снагама. Гуцати и Харадинај имали су намеру да наставе да опструишу напредак кривичног поступка - навели су тужиоци.

Том Гаши, адвокат удружења ветерана ОВК, на другој страни каже да Гуцати и Харадинај нису криви за цурење тог документа Специјалног суда у Хагу.

Класично застрашивање

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун оцењује да је хапшење Харадинаја и Гуцатија било очекивано.

- Ово је застрашивање сведока. Ветерани ОВК су сазнали ко су заштићени сведоци, што је опасно - каже Дрецун.

Дритан је следбеник Призренске лиге, увешће Црну Гору у сукоб. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА