Најновије

ЛЕГЕНДАРНИ ИНТЕРВЈУ ДЕЈАНА САВИЋЕВИЋА: Како је Геније испсовао "пургера" пред камерама, а после 20 година открио како је преварен (ВИДЕО)

Дејо Савићевић остао је упамћен као један од највећих фудбалских мајстора, али многи га памте и по чувеном интервјуу у Загребу пред легендарни меч са Хрватима када се окренуо и кренуо да псује једног пролазника који је покушао да га испровоцира.

Дејан Савићевић (Фото: Јутјуб)

Октобар 1999. година, последње коло квалификација за пласман на ЕУРО 2000, утакмица одлуке - Хрватска на "Максимиру" дочекује Југославију. Утакмица која је била много више од обичног спортског догађаја.

Дан пред меч било је јасно да "плаве" у Загребу чека пакао и да ће еуфорични и непријатељски расположени хрватски навијачи учинити све да их застраше и спрече да остваре циљ.

Међутим, популарни Геније им је одмах у усред Заграба јасно је ставио до знања да наше репрезентативце ништа не може застрашити.

Тог 8. октобра Дејо је испред хотела у Загребу давао изјаву за једну телевизију. Говорио је о тензијама око меча

- Нисам био у Загребу неких 8, 9 година, када се десило све оно чудо и онај рат... Немам неки специјалан осећај, обезбеђење је на нивоу, нема страха. То како они мисле да смо ми криви, тако и ми мислимо да су они... То ме уопште не интересује и не тангира - рекао је Дејо, а онда је уследило питање новинара "ко су они?"

- Па 'они'... Причамо о Хрватима, не причамо о Македонцима! Према томе немам шта да понављам...  - одговорио је Дејо.

У том моменту са друге стране улице један хрватски провокатор је добацио:

-Ти си го**о - добациоје пролазник.

И Дејо му није остао дужан, уследио је рафал псовки:

- Је**м те у уста те је**м! У та шкрбава уста, пи**о једна! Доћи овамо, пи**о једна! По***и га мало, пургеру. Дођи, пургеру! Је**м те у уста шкрбава! - испалио је Дејо.

Провокатор је остао без текста, више се није огласио, а Дејо се након излива беса мирно окренуо према новинару и наставио да даје изјаву као да се ништа није догодило:

- Према томе, шта да ти кажем, то што ми мислимо, мисле и они, битно је да се ова утакмица заврши без инцидента, како на терену, тако и на трибинама - завршио је најнормалније изјаву Савићевић.

Две деценије након инцидента Савићевић је у једном интервјуу испричао шта се заправо догодило тог дана у Загребу.

- Ја дајем изјаву, сам остао тамо да причам, и видим и чујем да неко стално нешто добацује и стално неке увреде. У једном моменту, када ми је пуна глава била његових псовки и прозивки, а ја био пред крај изјаве, окренем се, видим човека не више од метар седамдесет, шездесет. Сад се сећам, имао је дрес шаховницу, црну јакну и неку тренерку доњи део. Нема два зуба у главу. И ја се окренем и кажем ону псовку, кажем шта ћеш - испричао је Дејо.

- Нисам поносан на то, наравно. Не бих волео да ме памте по томе. Окренем се, знајући да овај снимак може да се искида у слово, у пола речи, окренем се и кажем "према томе, надам се да ће се утакмица завршити фер и коректно". Да завршим изјаву, да идем у собу, да што пре завршим - открио је Савићевић.

Новинар који је правио прилог му је тада обећао да "исећи" вербални обрачун са хрватским провокатором, али преварио га је.

- То пође тако, и ја када сам завршио кажем 'слушај, оћеш ово да скинеш?' Каже ми, 'наравно, Дејо'. Пар месеци после, ја у Бечу, зове ме режисер 'Е завршен је филм, да ти пошаљем ВХС касету'. Ја му дам адресу, мени дође та касета, ја у дневни боравак ставим. Он ме зове, 'јеси видео?', ја кажем не, зови ме за једно седам дана, једно поподне када будем имао времена хоћу на миру да одгледам. Ја после два-три дана, када сам видео оно, желудац ми се окренуо. Е, онда можете да замислите шта сам њему рекао - испричао је легендарни фудбалер.

Југославија је на крцатом Максимиру одиграла нерешено 2:2 и тако изборила пласман на Европско првенство које се 2000. године играло у Белгији и Холандији, а Хрватска је након неуспеха на свом терену остала без пламсана на велико такмичење.

Које су нове мере Кризног штаба прочитајте ОВДЕ.

Извор: Глас јавности

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА