Најновије

"Суђење Бошку Обрадовићу и последњи дани режима"

Пред  Првим основним судом у Београду данас, у уторак 17. новембра 2020. године, почиње политички процес суђења опозиционом лидеру, председнику Српског покрета Двери Бошку Обрадовићу, Славиши Милетићу, потпредседнику Извршног одбора Двери и још двојици чланова Двери Марку Ђурђевићу и Давору Ђурђевићу. Овај поступак покренут је на основу оптужног предлога Првог основног јавног тужилаштва, донетог само дан након  саслушања у предистражном поступку председника Двери Бошка Обрадовића и тројице сабораца.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Пише: проф. др Тамара Миленковић Керковић, потпредседник Двери

Тужилаштво је оптужним предлогом од суда тражило окривљујућу пресуду због наводног насилничког понашања.  Овом ефикасношћу без преседана српска институција тужилаштва није, нити ће моћи да демантује све оптужбе јавности, домаће и стране, као и саме Европске комисије о својој неефикасности, „можданој смрти“  и спрези са извршном влашћу и службом безбедности. Управо супротно. 

И ово политичко суђење опозиционом лидеру биће ко зна који по реду потез антидемократске и клептократске власти у Србији којом она, уплашена за своју будућност, у данима рушења деценијских диктатура на Балкану, јасно обележава Двери и њеног председника Бошка Обрадовића као своје највеће и најопасније противнике. 

Много је разлога због којих овај поступак има карактер политичког процеса. Овај се судски поступак води од стране једног антидемократског режима и антидржаве против председника опозиционе странке у земљи у којој је опозиција у потпуности избрисана из свих институција, па и из парламента. Председник Двери је у време извршења наводног кривичног дела насилничког понашања био народни посланик, који је са још троје народних посланика протествовао испред Народне скупштине против антиуставне и незаконите промене изборних закона усред изборног процеса, и то само дан након укидања незаконито уведеног ванредног стања у земљи. Никаквог немотивисаног насиља на степеништу Народне скупштине није било, што је правна суштина и квалификација кривичног дела насилничког понашања. Догодило се пред лицем читаве српске јавности управо супротно. Инцидент до кога је дошло са Лончарем и Ристичевићем, експонентима и сарадницима власти, био је мотивисана последица активности поменутог министра здравља и Маријана Ристичевића да протест народних посланика из Двери и политичку осуду сопствених дела представе  као дело насиља.

Величина једне идеје и човека који ту идеју симболизује увек се мери силом коју против њих непријатељ поставља. Тако је и овога пута. Почетак краја и овог балканског диктаторског режима обележиће суђење опозиционом прваку Бошку Обрадовићу и његовим саборцима. Биће то својеврстан тест за правосуђе, медије али и за српску и међународну јавност. Од исхода овог суђења свакако зависи и брзина којом ће се владајући тоталитарни поредак у Србији неминовно урушити.

Санда Рашковић Ивић дала дијагнозу српског председника Вучића, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА