Најновије

Руско одредиште – Африка

Да ли је Русија изгубила интерес за Европу? По окончању Хладног рата и брзометног прикључења некадашњих држава Варшавског уговора ЕУ и НАТО-у, распоред снага на Старом континенту дефинисан је тако да је на овим просторима током наредних деценија било тешко очекивати озбиљније стратешке промене. Испада да је неевропска Америка остала једина сила која је и даље веровала у могућност глобалног прекомпоновања моћи и нови продор ка Истоку. Али када је Европа у питању, Американци су се ионако увек држали на безбедној дистанци, па их је опседнутост источним континентом често наводила на поступке који, осим великих разарања, нису доносили никакве плодове.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Пише: Слободан Самарџија

То непостојање конкретнијег маневарског простора природно је преусмерило поглед Москве ка другим дестинацијама. На Истоку, ка Кини, Северној Кореји, Индији, па и Јапану, много тога већ је урађено и даје плодове. Неопходан је корак даље, размишљају у Кремљу. У том смислу као ново поље интересовања јавља се Африка.

Како су пренели светски медији, Москва је од Картума недавно добила зелено светло да у Судану, смештеном на северу „црног континента” и уз обалу Црвеног мора, формира војну базу, „Центар за материјално-техничко снабдевање Војно-поморске флоте Русије”. Уговор је потписан на 25 година, а предвиђена је и могућност његовог продужења. Како је најављено, база у Судану имаће функцију сличну оној која већ делује у Тартусу, у Сирији, смештеној уз обалу Средоземног мора.

Црвено море је 1.900 километара дугачак залив на северу Индијског океана, између Африке и Азије, а окружују га Египат, Израел, Јордан, Судан, Саудијска Арабија, Јемен, Џибути и Еритреја. Стационирање руских поморских снага могло би у великој мери да утиче на безбедносну ситуацију на овим просторима, слажу се аналитичари.

Интересовање за Африку већ дуже време исказују и Американци који су 2008. формирали војни систем АФРИКОМ (команда за Африку), чији основни задатак јесте да омогући контролу на овдашњим просторима, природним и другим богатствима, као и да олакша мултинационалним компанијама снабдевање тржишта САД неопходним сировинама, ретким металима и енергентима. У почетку АФРИКОМ је наишао на неповољне реакције у државама „црног континента”, али после америчке инвазије на Либију, убиства тамошњег председника Муамера ел Гадафија и уништавања целе земље, корумпирани афрички лидери погнули су главе и приклонили се Американцима.

Како стоји у споразуму Русије са Суданом, највећа држава на свету моћи ће у свом војном центру да стационира бродове на нуклеарни погон (до четири истовремено) и највише 300 људи. Судану ће бити испоручено наоружање и војна техника за успостављање противваздушне одбране у луци у Порт-Судану на североистоку земље. Русији је одобрено и прелетање њених војних и цивилних транспортера за потребе новоуспостављене базе.

Према речима Виктора Кравченка, начелника Главног штаба Војно-поморске флоте РФ, Русија је споразумом са Суданом „фактички добила базу за снабдевање и ремонт својих војних пловила у региону пуном напетости”.

Мада је присуство Руса у Црвеном мору званично објашњено потребом да се тамошњи пловни путеви заштите од учесталих напада гусара, као и да се пресеку многобројне шверцерске руте, тешко је веровати да је за такве послове било неопходно ангажовати пловила на нуклеарни погон и војно потпуно опремљена.

Идеју о оснивању руске поморске базе први је изнео некадашњи председник Судана Омар Хасан ел Башир током посете Москви 2017. Наиме, после пропасти Арапског пролећа (2010–2013), таласа протеста, демонстрација и побуна у арапском свету, отворила се значајнија потреба за руским присуством у овом делу Африке. Неадекватна улога Америке у поменутим догађајима, а пре свега изостанак подршке Вашингтона званичним властима арапских земаља, усмерила је исте на приклањање евро-азијском џину.

Не треба ни сумњати да ће постојање руске војне базе у Судану бити неповољно примљено у САД. Американци одавно покушавају да се наметну као главни играч на афричким просторима и своје планове су, углавном, спроводили рушењем тамошњих режима и војним акцијама са великим последицама по локално становништво и економије држава које су им се нашле на мети.

Руси граде подморницу-носач на нуклеарни погон за стратешко наоружање! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА