Најновије

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ: Епидемија се распламсава! Ево шта каже о дочеку Нове године и када се прелази на онлајн наставу

Члан Кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса, имунолог Срђа Јанковић рекао је да очекује да ће нове противепидемијске мере помоћи али истиче да су и старе мере важне - само све мере заједно могу да помогну да се успори ширење вируса и да се епидемија заустави.

Доктор Јанковић (Фото: Јутјуб)

Др Јанковић каже да су кафићи ресторани места, али не једина, где се преносе вируси и мање је важно да ли ће радити до 18 или 17 часова, него је важно шта радимо у радном времену - неопходно је да се носе маске, да се одржава дистанца и избегавају окупљања осим оних који су насушна потреба. Према његовим речима, те три ствари су кључне у борби са короном.

- Предлагали смо да виши разреди основних школа, средње школе и факултети пређу на наставу на даљину, осим нижих разреда, али процењено је да није неопходно али је опција остављена за касније. Тамо где се вирус појави у школи, већ и по постојећим мерама одељење или цела школа прелази на онлајн, само је одложено прелажење целокупног школства на онлајн наставу - каже Јанковић.

Указује да оног тренутка када ризик заражавања у школи надмаши ризик заражавања у заједници, када школе постану нека од главних места где се вирус преноси, прелази се на онлајн наставу целокупног школства.

- Имамо мере где прелазимо на онлајн наставу тамо где запрети заражавање, школе нису биле препуштене неконтролисаном преношењу вируса, само је тренутак када морамно све школе затворити - рекао је Јанковић.

Мере су орочене на десет дана. Јанковић каже да ћемо бити условно задовољни када видимо да престаје раст броја новозаражених на дневном нивоу, тада бисмо могли да размишљамо о евентуалном попуштању мера.

Јанковић указује да тренутно епидемија не јењава, већ се распламсава - морамо да учинимо све што је у нашој моћи - морамо да избегавамо сва окупљања која се могу избећи.

О градском превозу

Нове мере се односе и за градски превоз, у поподневном шпицу у Београду биће више возила за 246 аутобуса, а 100 припада приватним превозницима.

Јанковић каже да је 96 одсто људи у просеку носило маску у превозу, то варира од линије до линије, сада мере имају за циљ да смање гужве у превозу и обезбеде минимум дистанце.

Има предлога да школски распуст буде од 21. децембра до краја празника. Јанковић каже да је то предлог а одлука ће бити благовремено донета.

- У овом тренутку не могу да кажем тачно када ће бити донета, биће разматрана у наредним данима - рекао је он.

Ресторани и клубови увелико рекламирају аранжмане за дочек Нове године. Говорећи о дочеку Нове године, Јанковић истиче да се ресторани боре да одрже пословање.

- Тешко да ће ико од нас лекара у Кризном штабу тако нешто предложити уколико не дође до драстичног побољшања ситуације - рекао је Срђа Јанковић.

САД ће на “Северном току 2” доживети непријатно изненађење. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА