Најновије

Корона коси, а Кризни штаб не зна где удара

Чланови Кризног штаба по ко зна који пут су показали да им се не може веровати јер су за само неколико сати изашли у јавност са два дијаметрално супротна става о размерама ширења заразе.

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

Наиме, епидемиолог Предраг Кон рекао је прекјуче у јутарњем програму РТС да се уочава успоравање коронавируса, посебно у Београду и истакао да ће се за два, три дана видети да ли ће доћи до потпуног заравњења криве. До успоравања је дошло захваљујући мерама које су већ уведене, навео је.

Међутим, други члан Кризног штаба имунолог Срђа Јанковић изјавио је да епидемија „не јењава већ се распламсава“.

У одсудним тренуцима када епидемија коронавируса дивља грађани Србије требало би да имају институцију као што је Кризни штаб којој верују и на коју могу да се ослоне. Међутим, различити ставови чланова, објављивање лажних података о зараженим и умрлим, најава хитне седнице два дана унапред, а затим и доношење одлуке о ургентним мерама које ступају на снагу чак четири дана касније само су неки од разлога што се људи питају чему ли служи тај Кризни штаб.

Такође, у објављеним одлукама о мерама било је много нелогичности које су чланови Кризног штаба касније морали прецизније да објасне. Тако на пример, ако после 21 сат одете на бензинску пумпу моћи ћете да наточите гориво, али не и да купите флашу воде на пример иако када сте већ дошли испред шалтера да платите гориво имате исто шансе да се заразите као и када бисте плаћали воду или било шта друго.

Слично је је било и приликом одлуке да се окупљања и у затвореном простору и на отвореном ограниче на до пет људи. Како је тада објаснила чланица Кризног штаба и нова министарка Дарија Кисић Тепавчевић та забрана окупљања односи на манифестације, али не на школе, радне средине, градски превоз, па ни на угоститељске објекте.

“Лимит до пет људи практично значи – забрана окупљања на јавним манифестацијама, што означава различите врсте прослава, конгреса, семинара.. Не односи се на радну средину ни на школску средину. У таквим срединама може, али само под обавезом да се обезбеди четири метра квадратна по особи у просторији, што значи да је удаљеност између особа два метра” објаснила је тада Кисић.

Што значи да на семинару или организованој прослави може да вас буде до петоро, али то вас не обавезује ако идете у кафић или ноћни клуб.

И представници власти су се често фрљали бројкама, најављивали мере па одустајали од њих, а најсвежији у низу таквих случајева био је онај када је градоначелник Зоран Радојичић поклопио министра здравља Златибора Лончара. Наиме, иако је министар здравља пре три дана изјавио да ће у склопу нових мера бити појачан градски превоз, као и да аутобус, кад попуни 50 одсто путника, неће стајати на наредној станици – београдски Кризни штаб, на чијем је челу градоначелник Београда Зоран Радојичић, негирао је да је тако нешто икад изговорено.

“Наводи који су се појављивали у јавности попут – да аутобус ако у њему буде преко 50 одсто попуњености, неће стати на станици – нису основани”, наводе у Граду.

И тако од одлуке до одлуке, од изјаве до изјаве и стигли смо до скоро 7.000 заражених и скоро 40 мртвих дневно. Капацитети болница се попуњавају, у некима од њих скоро да нема слободног кревета, све више је заражених лекара, сваког дана се повећава број пацијената на респираторима, а Кризни штаб и даље наставља по старом.

Хвале се да смо најбољи, а Србија у врху по броју заражених! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА