Најновије

ВОЈСЦИ СЕ НАЈВИШЕ ВЕРУЈЕ: Већина грађана Србије за враћање обавезног војног рока, због дисциплине младих и традиције

Око 73 одсто испитаника сматра да је потребно вратити војни рок због дисциплине младих и традиције, показује истраживање "Ставови грађана о безбедности", чије је резултате данас представио Београдски центар за безбедносну политику. Подаци показују да је поверење у институције безбедности стабилно и поново је на првом месту Војска Србије којој верује 65 одсто грађана, који такође сматрају да у војсци има најмање корупције, рекла је истраживачица БЦБП Марија Игњатовић и додала да грађани верују да Војска може да заштити земљу.

Војска Србије (Фото: vs.rs)

Стабилно је поверење и у полицију, мада истовремено више од 70 одсто грађана сматра да је она корумпирана и да штити криминалце повезане са политичарима, политичаре и финансијске моћнике. Када је реч о безбедносним претњама, грађани сматрају да највеће претње долазе изнутра - 73 одсто грађана као безбедносну претњу види "белу кугу" и наркоманију (69 одсто), а као највеће спољне претње види мигранте (20 одсто), велике силе (18 одсто), САД (17 одсто) и Косово (15 одсто). На питање у шта треба улагати, грађани на прво место због корона вируса стављају здравство, затим набавку оружја, смањење загађења, повећање плата за војску и полицију, у одбрану од поплава и друге природне непогоде и у опремање полиције. Игњатовић је истакла да се из тога види да су ставови грађана донекле опречни, јер мисле да највеће претње долазе изнутра, а да треба јачати тврду моћ и улагати у војску и полицију. До тога долази јер после Војске Србије и Српске православне цркве, на трећем месту грађани верују медијима, а највише се информишу преко телевизија које не преиспитују критички оно што говори власт, казала је Игњатовић. Истраживачица БЦБП Марија Павловић рекла је да се грађани у Србији осећају безбедно и то пре свега у свом дому, али да не мисле да државни органи доприносе њиховом осећају безбедности. Када је реч о јулским протестима, половина испитаника верује да је полиција реаговала како треба, уз понеки случај прекомерног коришћења силе, и сматрају да је свако ко оде на насилне протесте сам крив за оно што га је снашло, чак и ако не уради ништа погрешно.  

Када је реч о епидемији, Павловић је рекла да је истраживање спроведено крајем септембра и почетком октобра и да се тада 63 одсто грађана осећало безбедно, али да мисли да би тај број данас био мањи, због пораста броја заражених. Сарадник БЦБП Саша Ђорђевић рекао је да се у Србију поново враћа забринутост грађана због организованог криминала, јер се стално дешавају мафијашка убиства или "дизање аутомобила у ваздух". Он је додао да истраживање показује да се код грађана ствара нереално очекивање да војска може да реши унутрашње проблеме, иако јој је улога да штити грађане од претњи споља.

"Бајден ће донети нове ратове! Чињенице то доказују." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА