Најновије

ОТВОРЕНО ПИСМО КОНУ: Уједињени против ковида поставили 50 питања – „дужни сте да одговорите”

Удружење Уједињени против ковида упутило је члану Кризног штаба, еподемиологу Предрагу Кону отворено писмо са 50 питања, на које је, како наводе, дужан да одговори „не само медицинским радницима на чији рад директно утиче, већ и грађанима Србије“.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Отворно писмо преносимо у целости:

Докторе Кон,

Знамо да нисте шеф медицинског дела Кризног штаба (КШ), али сте његов најутицајнији и у јавности најприсутнији члан. Та ваша улога повлачи и сразмерну одговорност. Последњих готово девет месеци сведоци смо неколицине, најблаже речено, упитних чињеница које се везују за ваш рад и ангаżовање током ове епидемије. Почев од контрадикторних јавних иступа, одласка на раније испланирани годишњи одмор, па све до изгубљеног поверења грађана, што сте и сами неколико пута признали.

Како немамо прилику за дијалог са вама, принуђени смо да Вам се јавним писмом обратимо и захтевамо одговоре на следећа питања, на која сте дужни да одговорите, не само медицинским радницима на чији рад директно утичете, већ и грађанима Србије.

1. На конференцији за штампу 26. фебруара показано је не само непримерено понашање чланова КШ и државног врха, већ и њихова запањујућа необавештеност и неспособност да схвате неумитни след догађаја („лечићемо се ракијом“, “најсмешнији вирус” итд.). Да ли је то модел понашања који се промовише у ситуацији надолазеће пошасти? Били сте присутни и ако сте различито од њих сагледавали непосредну будућност, шта сте учинили да их призовете разуму? Да ли сте се икада јавно оградили од несувислих и контрадикторних изјава политичара и чланова КШ којима је јавност месецима затрпавана? Да ли је о томе остао неки траг?

2. У марту сте тврдили да КШ предузима најбоље могуће мере, мада сте се оглушивали о савет Светске здравствене организације (СЗО) да мора да се обавља што више тестирања и да се истражују контакти. Касније сте признали да сте били принуђени на одступање од оптималних решења због оскудице тестова. Да ли сматрате да сте и ви, као члан КШ, одговорни због те несташице, као и због закаснелог повлачења материјалних резерви из магацина?

3. Проблем недостатка тестова није решен до данас. PCR тест се и даље врло рестриктивно користи у Србији, упркос искуствима земаља које су најуспешније у борби против ковида 19 и инсистирању СЗО да се поштује тај приступ. Имате ли рационално објашњење за истрајавање на нашем „оригиналном путу“ (напомињемо да тестови јесу скупи, али одустајање од њих је много скупље)?

4. У првом таласу (март-април) многи здравствени радници били су кажњавани зато што су тражили заштитну опрему или се усуђивали да је сами узму из болничких складишта. Одобравате ли праксу прогањања (премештања итд.) својих колега само зато што су се залагали за поштовање принципа личне заштите? Да ли сте ви и КШ указали да су одговорни директори који нису обезбедили потребну опрему (превасходно се мисли на маске и рукавице)?

5. Члан КШ Срђа Јанковић тврдио је у априлу да се здравствени радници заражавају тако што непажљиво скидају заштитну опрему које, да будемо искрени, у то време није ни било. Сматрате ли да је такво објашњење некоректно и лицемерно, или ви лично и КШ стојите иза њега?

6. Када у првом таласу тестирањем нису могли да се открију извори заразе и њихови контакти, те да се изолују, разумљиво је што је кретање ограничено старијим од 65 година, као осетљивој популацији. Верујете ли да је то могло да се учини на хуманији начин, уз допуштање кретања под одређеним условима, а не свођењем права изласка само на суботњу куповину зором од 4 до 7 сати? Да ли је то био ваш предлог или сте ћутке прихватили одлуку политичара за коју не постоји ни рационално ни хумано објашњење? Да ли су до Вас допрле вести о гужвама које су се том приликом правиле, као о епидемиолошком ризику?

7. Као епидемиолог и члан КШ, које сте параметре узимали у обзир када сте доносили одлуку о ограничавању кретања становништва, посебно старијих од 65 година и осетљиве популације? Да ли сте узимали у обзир дугорочне ефекте те мере на здравље хроничних болесника?

8. Осим што пензионерима нису биле дозвољене рекреативне шетње, наметнута су и друга потпуно непотребна, ригидна ограничења у односу на децу са инвалидитетом, извођење паса и др. Слажете ли се да је КШ могао и морао да у том погледу покаже више емпатије, разумевања и хитрине решавања проблема?

9. Теоретски је била исправна одлука да се оболели у првом таласу јављају телефоном епидемиолозима, али у пракси је било немогуће успоставити контакт са епидемиолозима. Нико, ни у домовима здравља, ни у Министарству здравља није умео да пружи савет становништву (много је сведока о насталом хаосу). Зар није била одговорност КШ не само да осмисли меру, већ и да обезбеди и провери њену спроводивост, па да концепцију измени и прилагоди, чим се увери у њену неостваривост у пракси?

10. Избегавање карантина било је строго кажњиво током ванредног стања (до 6. маја), али су они били устројени као легла заразе. Огромне спаваонице, кревети на два нивоа приљубљени једни уз друге, заједнички мокри чвор за цео спрат и др. чинили су пример извргавања руглу једне историјски доказане мере. То се посебно односи на неке касарне, избеглички камп крај Суботице и затворски карантин. Да ли су чланови КШ то одобрили или се о свему старао неко други? Зашто КШ није реаговао?

11. Експлицитан пример неорганизованости и настале збрке је наредба да се две собе у београдском Студентском стационару прогласе карантином за студенткиње које су допутовале из иностранства. Особљу је речено да се снађе за маске, па су их приватно куповали. Стоји ли КШ иза таквог “планирања” и чиме га оправдавате?

12. Мада целокупно светско искуство казује да се после ванредног стања, односно рестриктиктивних мера, оне морају укидати врло поступно, једна по једна, уз пажљиво праћење ефекта, ми смо то учинили скоро у једном даху (са изузетком једне или две мере). Да ли за то одступање од очекиване праксе имате неко објашњење, осим политичких потреба? Ако постоји стручни разлог за који не знамо, можете ли да га образложите?

13. Почетком маја КШ је донео одлуку о понашању у београдском јавном саобраћају, али ју је једном лаконском изјавом изменио председник Вучић. Да ли је председник републике задужен за планирање укидања рестриктивних мера и да ли његово јавно изнето мишљење има већу снагу од претходно изнетог вашег става, као најистакнутијег представника струке у КШ? Да ли сте то доживели као политички притисак и како сте реаговали? Зар се не осећате одговорним што нисте реаговали и што сте дозволи да вас политичари јавно дезавуишу, а преко вас и целу професију?

14. Од укидања ванредног стања, 6. маја, до избора, 21. јуна, одржавани су политички митинзи, учесници су довожени у пренатрпаним аутобусима, игране су утакмице пред 20-ак хиљада гледалаца (по томе смо се прочули у свету), мешали се без икаквих ограничења навијачи из три највећа града у земљи (Нови сад, Ниш, Београд), а КШ као да је био у хибернацији. Да ли сте се осећали нелагодно током тих дугих шест седмица? Није ли вам дошла на ум идеја да, као стручњак, изразите своје неслагање? Да јавно протестујете? Д јавно упозорите на катастрофалне последице које, било је јасно свима, следе (и које су уследиле)?

15. У мају су се тројица лекара из КШ, укључујући и вас, појавила на рекламном плакату владајуће странке. Да ли сматрате да је понижење да вас и не питају за сагласност или сте вољно прихватили учешће у пропагандној акцији? Мислите ли да сте имали права да се сврставате на једну страну када вас читав народ доживљава као спасиоца? Није ли то злоупотреба положаја?

16. Током 6-недељног лимба између укидања ванредног стања и избора улога анестезирања јавног мњења претежно је припала Срђи Јанковићу. Он је епидемиолошким појмовима давао сасвим различита значења, па је крива која добија усходни ток за њега била „реп“, све опаснија жаришта заразе лаконски је називао „реповима“ и обећавао је да ће КШ предузети мере уколико се епидемиолошка ситуација погорша (а она је потпуно очигледно свима већ постајала врло озбиљна). Као епидемиолог, слажете ли се са таквим виђењем стања и шта сте предузели да свог колегу из КШ вратите у реалност?

17. Почетком јуна, када се зараза независно појавила у два студентска дома и међу студентима у приватном смештају, па се расејала у једном спортском центру, КШ је поручио да се заражени студенти врате у собе где бораве њихови незаражени „цимери“, да се привидно здраве особе са којима су заражени студенти били у контакту не тестирају, као и да се обустави потрага за новим изворима заразе у спортском колективу у којем су четири младића имала позитиван налаз. Како браните такву грубо нестручну одлуку (тада још нисте кренули на годишњи одмор)? Да ли сте, осим свесног скривања истине због предстојећих избора, имали неки други мотив?

18. У истом периоду наметани су бесмислени серолошки тестови за постављање дијагнозе ковид 19 за студенте и друге пацијенте са почетним тегобама, а из оригиналног упутства произвођача избрисана је реченица да они не служе у дијагностичке сврхе у преводу који је издао Институт “Батут”. Која је била сврха те манипулације, ако не скривање почетка другог таласа? Зашто сте се сложили са таквом политиком? Зашто нисте упозорили јавно на последице такве праксе?

19. Једнако је бесмислено са стручне стране користити серолошке тестове као при пријему пацијента у болнице ван ковид система. Зашто, као истакнути члан КШ, нисте упозорили на тако очигледну стручну грешку која је месецима утицала на повећање броја заражених здравствених радника и уношење ковида у не-ковид установе?

20. Половином јуна у неким центрима позитивни PCR налази су достизали 70%, па чак и 90%. То је био сигуран знак већ настале драме, на коју вам је указивано, а ви се нисте огласили. Опет се поставља исто питање: зашто? И како оправдавате одлазак “на годишњи одмор” баш у том периоду у тако кризној ситуацији? Да ли заиста нисте видели шта се иза брда ваља или сте свесно зажмурили и побегли из јавности у најкритичнијем тренутку? Сама чињеница да идете на одмор је деловала лажно умирујуће на становништво, поготову уз најаве да ће бити нула случајева до краја јуна. Да ли се осећате одговорним за тако катастрофалне погрешне процене?

21. Обратили сте се јавности драматичним саопштењем тек дан после избора, 22. јуна. Како објашњавате своју претходну вишенедељну ћутњу. Шта се то десило 22. јуна што се није десило 15., 18. Или 20. јуна?

22. Да ли сматрате да смо у јулу једини у Европи имали други талас или је то ипак и даље био први талас приказиван погрешним бројевима, о којима сте већ говорили?

23. БИРН је крајем јула објавио званичне податке из електронске базе успостављене крајем марта, по којима је сваки позитиван налаз, свака хоспитализација, свако стављање на респиратор и свака смрт морала да се пријави у року од два сата. Показало се да су подаци достављани јавности грубо кривотворени, што је неко назвао највећом медицинском преваром у више од 800 година старој историји српске медицине. Да ли сте осетили потребу да се извините грађанима и колегама због ове подвале?

24. Зар се нисте осећали осрамоћено док сте „пешке“ листали DEM-2 обрасце како бисте “установили” да је број умрлих у Београду троструко виши него што се званично тврдило? Није ли било нормално да тражите стварне податке од Института „Батут“ (подсећамо Вас да сте члан Републичког, а не Градског КШ)?

25. Егзактне податке до којих сте дошли анализом Потврда о смрти комбиновали сте са проценама о поређењу са петогодишњим просецима, па сте у неколико наврата давали контрадикторне изјаве о својим сопственим закључцима. Шта је истина? Да ли знате колика је статистичка вероватноћа да се у периоду од месец дана узастопно (23. мај – 23. јун) јавља укупно један (или ни један) умрли од ковида 19 у целој Србији по дану?

26. Никада се нисте категорично изјаснили да ли сте, као КШ, мере предузимали на основу стварних (слатих Министарству здравља) или вишеструко умањиваних података? Очекујемо Ваш одговор, а од њега зависи низ даљих питања.

27. Председник Вучић, Институт „Батут“ и ви лично тврдили сте да се, сходно упутствима СЗО, као смрт од ковида 19 воде умрли и од те болести и са њом. После афере са фалсификовањем података, Срђа Јанковић је 22. јуна покушао да релативизује питање дијагнозе, али га је три дана касније оштро демантовала Дарија Кисић Тепавчевић („… као преминуле од ковида 19 воде /се/ све особе код којих постоји сумња на присуство вируса…“). Који је ваш став о томе и како објашњавате честу појаву да су начелници мењали ординирајућим лекарима уписане узроке смрти без њиховог знања?

28. И стручну и лаичку јавност већ месецима иритира вештачко смањивање броја позитивних налаза. Професор О. Стојковић је 29. јула објаснио да се именилац увећава сабирањем сумњивих на болест, већ оздравелих и путника у иностранство, па се том збиру још додају серолошки тестови. Директорка Института „Батут“ је истог дана то потврдила, али су неки чланови КШ, укључујући Срђу Јанковића пре неки дан, давали доста неодређене одговоре у том погледу. Пошто је позитивност ПЦР теста важан показатељ епидемиолошке ситуације, да ли се ви ослањате на проценте позитивности доступне јавности или их рачунате на коректан начин?

29. Током лета је скоро 3000 ваших колега тражило да се чује њихов глас. Неки од њих су шиканирани, а неки смењивани са функција које су обављали. Да ли одобравате такво осветничко понашање власти? Шта сте учинили да заштитите своје колеге од прогона?

30. Почетком септембра, правдајући се због непредузиманих мера уочи другог таласа, на конференцији за штампу се чуло како су чланови КШ „били убеђени да ће вирус лети имати мањи потенцијал“. Таква чудна идеја није била подржана ниједном научном чињеницом, па се поставља питање како је превладала међу лекарима задуженим за спасавање државе од пандемије. Какав је био ваш став о томе?

31. Драматична ситуација у суседним земљама у септембру и октобру наметала је питање заштите граница, што је изостало? Који је разлог тога и да ли сте о томе размишљали?

32. Да ли сте разматрали мере које је удружење лекара „Уједињени против ковида“ упутило здравственим властима 14. октобра? Не чини ли вам се да су бар неке од тих мера биле примерене ситуацији и да су могле да вас подстакну да их на време предложите и примените?

33. Помињете ових дана да сте „још 6. новембра“ (!?) као КШ разматрали мере спречавања трећег таласа? Зар вам се не чини да сте у том моменту каснили (скоро) два месеца? Која је цена тог кашњења? Колико људи је, на основу званичних података, оболело и умрло због тог кашњења?

34. Пошто сте 25.11. изјавили да се са мерама касни 20 дана, како сте се осећали када сте 11.11, примали орден знајући да су, по вашем исказу, мере већ недељу дана неадекватне? Зашто тада нисте искористили прилику и јавно упозорили на опасност од кашњења у доношењу адекватних мера?

35. Све до скора су високи званичници игнорисали индивидуалне мере заштите. Да ли сте свесни колико су такви негативни примери имали штетан ефекат на грађанство? Зашто нисте реаговали на флагрантне примере, укључујући нестварни пример председника републике и његове сараднице у учионици где једини не носе маске! Шта сте учинили да јавно осудите такво понашање политичара и натерате их, стручним ауторитетом, да се не понашају бахато, већ на прикладан, цивилизован начин?

36. Када критикујете народ, морате да имате у виду лоше управљање епидемијом. У поплави контрадикторних, недоследних, нетачних (чак и суманутих изјава појединих чланова КШ) саопштења и спорних одлука КШ и извршне власти, мало ко је могао да се снађе. Слажете ли се да је слуђено становништво најмање криво за насталу ситуацију општег неповерења и неверице?

37. Како сте за РТС ових дана изјавили да се види успоравање ширења вируса, који епидемиолошки параметар вам је то показао и како тумачите свакодневне све веће бројеве позитивних особа? Да ли ви као епидемиолог сматрате да треба да знате разлику између “заравњења криве” и “достизања врха таласа”, и ако да, зашто ви и ваше колеге у КШ онда збуњујете грађане коришћењем погрешних термина у јавним наступима?

38. Да ли сматрате да је тачно да је посао епидемиолога у КШ да осмисли стратегију надзора заразне болести и смањења ширења исте у популацији, тј. да сведе преношење вируса на мала и строго контролисана жаришта, као и да мерама превенције утиче на развој ситуације? Ако да, да ли вашом изјавом од пре неки дан да “је присутност вируса огромна и да не можемо знати ко је заразан, а ко није”, што и јесте реална ситуација сада, признајете да сте као епидемиолог у КШ потпуно оманули у свом послу? Да ли ћете због тога сносити одговорност? Да ли ћете због тога поднети оставку?

39. Јавно сте изјавили “да је забрана јавног окупљања за више од 5 особа на снази, међутим, ником није падало на памет да се забрани сахрана патријарха Иринеја”. Да ли сматрате да је грађанима јасно на кога се мере односе, а ко има повлашћен положај? Да ли на себе прихватате одговорност за последице које следе из таквог вашег става, десетине новозаражених, унесрећених и умрлих? Да ли сте размишљали како таква ваша изјава утиче на поштовање мера код грађана?

40. Да ли ви као епидемиолог сматрате да мере превенције могу да покажу ефекат након два дана, или је мењање мера на сваких пар дана признање да претходне нису биле адекватне?

41. Да ли ви као епидемиолог сматрате да треба да познајете Закон о заштити становништва од заразних болести и по њему да поступате? Ако да, зашто нисте инсистирали на томе да одлуке о ситуацији и мерама превенције доносе колеге лекари, већ своју немоћ у доношењу и спровођењу стручних одлука јавно потенцирате и тиме доказујете кршење закона?

42. Да ли сматрате умесним да на “најцрњи” дан до тада, према статистичким подацима, броју новооболелих и преминулих, примате орден?

43. Да ли сматрате да сте као епидемиолог у КШ без грешке водили ову епидемију? Ако да, да ли је грешка то што мере касне 20 дана, по вашим речима? Да ли сте свесни последица кашњења мера 20 дана? Ако не, да ли сматрате да и даље треба да будете део КШ и имате легитимитет да се обраћате грађанима?

44. Да ли сте свесно прихватли да учествујете у политичкој кампањи која траје све време епидемије? Како да протумачимо вашу изјаву: “Никад нисам доживео овакву врсту подршке. Ова власт заслужује сваку похвалу струке”? Где онда постоји разлог за катастрофална кашњења од 20 дана? Или сте ви нестручни и не умете да руководите епидемијом или вас власт ипак не слуша, а ви о томе не обавештавате колеге и јавност? Кога, дакле, сматрате одговорним за овакве размере трећег таласа тј. чињеницу да, по вашим речима, мере касне 20 дана? Ви или власт, или и ви и власт?

45. Да ли сматрате да је умесно и корисно за стицање поверања у струку да највиши представници власти, у вашем присуству или у присуству ваших колега, јавно анализирају мере, потребе у кадру, едукацију кадра, начине лечења, коментаришу бројеве оболелих и умрлих као да се ради о такмичењу, а не о људима, при чему манипулишу неистинама и полуистинама? Да ли такве изјаве и такво понашање захтевају реакцију вас као најистакнутијег члана КШ и ваших колега у КШ?

46. Да ли сматрате да у Србији дијалог и јавна стручна расправа постоји? Ако да, како објашњавате апсолутну цензуру лекара из УПК на телевизијама са националном фреквенцијом и немогућност да коментаришу ваше одлуке? Ако не, да ли сматрате да прави дијалог у оквиру струке може да допринесе успеху борбе против епидемије?

47. Да ли сматрате да је често потенцирање да су грађани који се не придржавају мера највећи кривци за разбуктавање епидемије, без имало самокритичности од стране многобројних чланова КШ у јавности, пристојно и делотворно?

48. Да ли сте свесни чињенице да су различите поруке које су стизале од чланова КШ, и политичког и медицинског дела, понекад смислено дијаметрално супротне у само једном дану, допринеле збуњивању грађана и потпуном губитку поверења не само у КШ, већ, што је много горе, у лекарску професију?

49. По вашој слободној процени, да ли сте заслужили прелазну оцену за цаш рад у КШ за време ове епидемије? Шта мислите шта о ефектима вашег деловања у КШ мисле колеге из ковид амбуланти и колега из болница у ковид систему?

50. Да ли сматрате да јавним предвиђањима катастрофалног развоја ситуације, а да нисте, по сопственом сведошењу, бар 20 дана ништа учинили да је спречите, утичете на грађане да ревносније поштују мере или подижете панику, застрашујете и подстичете нерационално понашање?

Докторе Кон, подсетићемо вас на један цитат, да свака изговорена лаж ствара дуг према истини, а тај дуг се мора вратити, кад-тад. За вас лично, за све ваше колегинице и колеге, медицинске раднике, који су једини на свету невољни учесници у трећој епизоди ове неравноправне борбе, за све медицинске раднике који нису могли ни да испланирају свој годишњи одмор, као и за све грађане Републике Србије, од изузетне је важности да одговорите на сва ова питања.

Да одговорите пре свега грађанима и медицинарима.

За све нас је боље да свој дуг према истини почнете да враћате без икаквих одлагања.

Који је главни разлог зашто Вучић мора да оде са власти, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА