Најновије

СТРУЧЊАЦИ ТВРДЕ: Макрон би могао постати незванични лидер Европске уније!

Макрон и канцеларка Немачке Ангела Меркел се сматрају незваничним лидерима Европске уније, који имају утицај на Брисел када је реч о кључним одлукама. Док Меркел вероватно, по истеку мандата 2021. године, неће ићи на то да пети пут постане канцеларка, Макрон се припрема за кандидатуру за 2022. године, што значи да би одласком Меркел он био незванични лидер ЕУ

Емануел Макрон. (Фото: Јутјуб)

Бен Харис-Квини, директор Бау групе "труста мозгова", најстарије овог типа у свету, је упозорио да би Макрон брже заузео место Меркел њеним одласком 2021. са власти. Он је рекао да би Макрон могао да искористи прилику да од ЕУ створи супердржаву по свом нахођењу, која би "застрашила заговорнике демократије и суверенитета".

- Макрон се већ неко време намерачио да узме Ангелино место, а њен одлазак са функције ће само убрзати процес. Он је екстремнији еуро федералиста него што је то Меркел и вероватно ће искористити шансу да створи од ЕУ супердржаву по својој идеји, која би застрашивала заговорнике демократије и суверенитета - рекао је Харис-Квини.

Ананд Менон, директор британске групе "труста мозгова", рекао је да би одлазак Меркел ишао у корист Макрону, јер би могао да му омогући да ојача француски утицај, уједно и његов, уочи избора 2022. године.

- Ангелин одлазак иде у прилог Макрону, уколико Немачка не одлучи да парира - рекао је Менон.

Вајн Грант, професор на Универитету Ворвик, упозорио је да би Макрону могло да буде дозвољено да покаже мишиће на европској сцени, уколико буде реизабран за председника, али је додао да 26 чланица ЕУ можда не би биле одушевљене тиме.

- Макрон је више федералиста него Меркел, која се ослања на мишљење већине. Али, Макрон је уједно и спутан својом слабошћу у Француској. Ниједан други лидер није био тако моћан као Меркел. Њен утицај није само плод личних квалитета, већ политичке и економске моћи Немачке. Њен одлазак са власти поставља питање: Да ли је немачка визија ЕУ одржива и пожељна? Да ли Француска са Макроном постаје водећа сила у ЕУ - запитао је Грант.

Испоручени први Су-57, суперловац показао шта може! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА