Најновије

УКРАЈИНА ИМ ДАЈЕ СВЕ: НАТО ће моћи да врши ваздушне операције поред Крима

Украјина је понудила НАТО-у да почне да користи ваздушни простор у близини Крима за операције, пишу кримски медији.

Амерички авиони (Фото: Јутјуб)

Министарство инфраструктуре Украјине је 10. фебруара известило да су вођени разговори између министра Владислава Криклија и заменика генералног секретара НАТО-а за одбрамбену политику и планирање Патрика Тарнера.

Кијев је понудио алијанси да користи ваздушни простор у Симферопољској области. Обухвата простор над територијом Украјине и отворене воде Црног мора, где је Кијев одговоран за опслуживање саобраћаја у оквиру међународних уговора.

„Предлажемо да овај део ваздушног простора користимо за ваздушне операције НАТО-а за превоз трупа, опреме, терета и слично. Надамо се подршци НАТО-а у праћењу ваздушне ситуације дуж границе са Русијом “, рекао је Криклии.

Раније су САД дозвољавале својим авио-компанијама да лете „у одређеним областима“ Симферопољског реона. Ово је ваздушни простор који покрива Крим, као и значајан део Херсонске области и Црног мора. Забрана је укинута „због промене услова у ваздушном простору и смањења ризика за ваздухоплове“.

В.д. директора Украероруха Андриј Јармак изјавио је да ће Сједињене Државе ревидирати забрану коришћења ваздушног простора у близини Крима, али ће се руководити одлуком Кијева.

Крим је 2014. године постао део Русије након референдума о полуострву. Украјина то сматра окупацијом, а летење изнад Крима сматра кршењем закона.

Да ли Иран може да нападне западне земље, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА