Најновије

АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ: Без "игре савезништава" за решење Косова и Метохије

Амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони оцењује да није претерано рећи да је Француска стратешки партнер Србије, да са њом гаји динамичне билатералне односе и политички дијалог са поверењем, а када се дође до питања Косова, како каже, ни једна спољна сила не треба да диктира услове евентуалног договора који се тиче нормализације односа између Београда и Приштине.

Жан-Луј Фалкони (Фото: Амбасада Француске у Београду)

Нема дакле "игре савезништава ", поручује Фалкони у писаном интервјуу за Танјуг, одговарајући на питање да ли су претеране оцене које су се овде чуле после сусрета председника Србије Александра Вучића и француског председника Емануела Макрона у Паризу, да је Србија у Француској напокон добила савезника на Западу и очекивања од Париза када је реч о решењу косовског проблема.

"Француска у потпуности подржава посредовање Европске уније у овом дијалогу јер ми сматрамо да је то питање европске безбедности. Улога фацилитатора је да види поље могућности, да узме у обзир ставове страна, њихове црвене линије, да сачини, уколико до тога дође, предлоге, учини да дијалог да резултате и, уколико је потребно, употреби свој утицај", појашњава Фалкони.

Што се садржине евентуалног споразума тиче, каже он, председник Француске је био веома јасан : једино она решења која омогућавају да се трајно напредује по овом питању треба пре свега да буду одобрена од обе стране и потврђена на међународном нивоу.

"Француска неће стајати на путу споразума између Београда и Приштине, али треба доћи до једног таквог компромиса", истиче Фалкони.

На питање колико је Француској у овом тренутку питање КиМ високо на агенди, имајући у виду све проблеме у оквирима ЕУ па и унутар земље због пандемијске и економске кризе амбасадор каже да питање Косова остаје добро пласирано на дипломатској и међународној агенди Француске.

"То опредељење није случајно, упркос пандемији и економској кризи. Ако се држим самих чињеница, од тога зависи будућност европског континента, стабилност и безбедност региона, његов економски развој. Западни Балкан је наш сусед и окружен је са више земаља Европске уније. Нормално је дакле да се за то веома интересујемо" каже он уз опаску да се ради и о "личном " приоритету председника Макрона који од почетка свог мандата, каже, води једну одлучну проевропску политику.

Француски амбасадор који је учествовао у припреми посете председника Вучића и српске делегације Француској, каже да се посете на високом нивоу увек унапред пажљиво припремане иако су често најављене тек у последњем тренутку за разлику од "званичних посета" или "државних посета" и истиче да је тако било и са овом посетом.

Шест месеци после последње посете председника Вучића Паризу и после више телефонских разговора, наши председници су осетили потребу да се поново виде како би детаљније разговарали о низу питања током сусрета који је трајао више од три сата.

"Председник Емануел Макрон и његов српски колега Александар Вучић имају флуидан, чест и срдачан контакт који доприноси билатералним односима у целини. Реч је о њиховом другом директном сусрету у року од годину дана, упркос пандемији ковида 19 и ограничењима које то повлачи са собом, чему бих додао још најмање три телефонска састанка, у априлу, новембру и децембру 2020", каже он.

Фалкони додаје да је на дневном реду било најпре питање међусобних билатералних односа и да су они сежу далеко у прошлост, да их одликује посебно братство по оружју током Првог светског рата, али да су они такође и веома актуелни и динамични.

"Две земље су потписале стратешко партнерство 2011. године. Наставак политичког дијалога на високом нивоу датира из 2017. и доживљава своју кулминацију са посетом председника Макрона Србији у јулу 2019."каже он.

Фалкони истиче да је ова посета довела до снажнијег ангажовања са обе стране око ствари чија је реализација сада у току и које захтевају да се прате на високом нивоу. Економски односи су у пуном развоју како то показује наше партнерство у изградњи метроа у Београду.

"Затим, ту је и чињеница да је Србија веома важна за Француску на регионалној сцени али не само на њој: ради се о земљи од утицаја на Западном Балкану, која је географски окружена земљама Европске уније".

Делимо дакле многе заједничке изазове: европске интеграције Србије и региона; нормализацију односа са Приштином; регионалну сарадњу и стабилност; велике међународне теме као што су борба против организованог криминала, тероризма, пандемије ковида и њених економских последица на регион. Оно што утиче на Србију и на Балкан утиче последично и на нас и обратно.

"Што се тиче сарадње везане за приступање Србије Европској унији, Француска се држи својих обавеза и подржава реформе у току.

Политички дијалог је константан. За сада се ради о успостављању нове методологије проширења у Србији чим то буде било могуће, како би овај процес био више политички и ефикаснији." поручује Жан-Луј Фалкони.

О прекиду односа ЕУ и Русије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА