Најновије

ПАД ДЕМОКРАТИЈЕ У ЦЕЛОМ СВЕТУ: Америка назадовала више него Србија

У најновијем извештају међународне невладине организације Фридом хаус земље западног Балкана, међу којима и Србија, налазе се у категорији делимично слободних држава, а истиче се и да је пад демократије забележен у целом свету у току прошле године због пандемије, глобалне несигурности и насилних конфликата.

Кип слободе (Фото: Pixabay)

Тако је извештају "Слобода у свету 2021 - Демократија под опсадом" наводи се да је и 2020. години Србија назадовала за два поена и сада их има укупно 64 од 100 могућих, док су САД назадовале за 11 и имају 83 поена.

Како се наводи у извештају, Србија је у области политичких права и грађанских слобода током последње деценије назадовала за 14 поена, а у тој групи земаља налази се са Сједињеним Америчким Државама, Турском, Мадајарском и Пољском.

У кратком прегледу извештаја који се односи на Србију пише да је Србија парламентарна демократија са конкурентним вишепартијским изборима, али да последњих година владајућа Српска напредна странка врши притисак на независне медије, политичку опозицију и организације цивилног друштва".

Као главна политичка дешавања у Србији означени су парламентарни избори, протести који су након њих уследили и одговор на пандемију, за који је оцењен да је нетранспарентан и да су прикривани подаци о смртним случајевима.

У извештају се наводи и да је на западном Балкану током 2020. забележено назадовање, али и напредак појединих, попут Црне Горе где је узастопно шестогодишње нарушавање политичких права и грађанских слобода прекинуто транзицијом политичке власти на опозиционе снаге и Северне Македоније чије су се институције у великој мери опоравиле "од штете коју им је нанео одбегли бивши премијер Никола Груевски".

Извештајем је обухваћено 195 светских држава и 15 територија и у њему су најбоље рангиране скандинавске yемље / Финска, Норвешка и Шведска које имају по 100 бодова, док је најгоре рангирана Северна Кореја са три бода.

Извештај је показао и да грађани укупно 73 светске државе живе у условима деградације политичких и грађанских права, док је у 28 земаља регистрован напредак у тим областима.

У слободне земље сврстане су 54 земље у свету у којима живи укупно 38 одсто светске популације, као и да мање од 20 одсто грађана света живи у условима потпуне слободе - што је најлошији учинак од 1995. године.

Зашто Америка одустаје од свргавања режима по свету, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА