Најновије

МИСТЕРИЈА ЦВИЈАНОВЕ СМРТИ: "Понели су се као да се утопио неки бескућник"

На питање шта се догодило са Владимиром Цвијаном, бившим генералним секретарем Председништва Србије и чланом председништва Српске напредне странке Више јавно тужилаштво у Београду је, под притиском јавности, одговорило. Међутим, питање како је могуће да се за смрт истакнутог политичара и правника не сазна пуне три године и даље је без одговора.

Владимир Цвијан (фото: Јутјуб)

Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана истиче да је неопходно да јавност што пре добије одговор на питање околности под којима је Цвијан преминуо и да се, како је напоменуо, отклони сумња у погледу његовог ранијег живота.

– Владимир Цвијан је био државни функционер, посланик владајуће странке, познати адвокат и просто је немогуће да јавност о њему не зна апсолутно ништа још од 2014. године, односно од његовог напуштања Српске напредне странке. Таква мистерија ствара зебњу и осећај страха код великог броја људи и неопходно је да се што пре отклони прецизним и истинитим информацијама. То је значајно и због очувања безбедности, достојанства и мира његове породице којој овај случај сигурно најтеже пада, наводи Грбовић.

Више јавно тужилаштво је, подсетимо, саопштило да се Владимир Цвијан 5. јануара 2018. године утопио. Извештај полиције и обдукција искључиле су могућност кривичног дела, због чега је предмет архивиран. Цвијан је из регистра адвоката званично избрисан у августу исте године, након што је Адвокатска комора Београда, на упит Пореске управе, открила да је он преминуо.

Адвокат Владимир Гајић истиче да је крајње необично да јавност три године није била обавештена о смрти некадашњег генералног секретара Председништва.

– Из одговора тужилаштва испада као да су они њега третирали као бескућника. Радило се о веома познатом човеку, па је и крајње необично да цео случај остане ван јавности. Требало је објавити ту информацију онда када се и догодила и на тај начин би се стало на пут сумњама које су се сада појавиле, истиче Гајић, додајући да оставља могућност да се ради о пропусту.

Владимир Цвијан је почетком прошле деценије у кратком временском размаку привукао на себе велику пажњу јавности – најпре када је 2010. године напустио Председништво Србије тврдећи да поседује доказе о незаконитом реизбору судија, а потом и 2013. када је напустио Српску напредну странку. Те 2010. године Цвијана је као новог члана Српске напредне странке на конференцији представио заменик председника странке Александар Вучић. Цвијан је нагласио да му је то први политички ангажман и да је сигуран да је на правом месту. Он је истакао да се нада да ће му, после свега, породица бити безбедна. За Вучића је истакао да га је упознао пошто је поднео оставку у Председништву, додајући да их поред права, везује и то што се обојица одавно баве шахом.

Александар Вучић је том приликом истакао да обојица воле да играју краљев гамбит.

– Ми нисмо желели никоме да задајемо ударац, само желим да се похвалим чињеницом да једног од најбољих српских правника имам у својим редовима - рекао је Вучић 2010. године.

Три године касније, међутим, односи између њих двојице били су доста другачији, чему сведочи и Цвијанова конференција за медије на којој је најавио кандидатуру за председника Српске напредне странке.

– Моја СНС се претворила у све оно против чега смо се борили, казао је Цвијан и као највећи проблем истакао то што је све у рукама Александра Вучића. Како је навео, „председништва СНС су се претворила у билтен о томе ко треба да буде ухапшен… нека судови и тужилаштва воде рачуна о томе, а не страначки органи“. Међу људима о чијем хапшењу се дискутовало на седницама Председништва странке, према Цвијановим речима, били су и Милан Беко, Млађан Динкић, Верољуб Стевановић, Чедомир Јовановић, Драган Ђилас…

Цвијан је такође истицао и да су се многи чланови странке повукли „јер један човек о свему одлучује“. Илуструјући своју тезу, навео је пример Горана Весића, кога је управо Вучић довео у градску власт.

– У странци сам већ неколико година, а никада нисам упознао Синишу Малог, ко је њега предложио, а видимо из медија да је он пријатељ са једним човеком, рекао је Цвијан, додајући да „то више неће моћи“. Свега неколико недеља након те конференције Цвијан је напустио СНС. Том приликом је у отвореном писму истакао да се у ту партију учланио јер је веровао у програм и идеју да никада више неће један човек владати Србијом.

– Уместо тога, добили смо странку која у већини градова има по више разједињених одбора, смењени су или по хитном поступку избачени из СНС сви који су се успротивили вољи једног човека. У кампањи смо много тога обећали и скоро ништа нисмо испунили, оценио је он.

Након одласка из СНС-а 2013. године, Владимир Цвијан је постао председник мало познате Републиканске странке, и активно почиње да се бави адвокатуром. Између осталог заступао је Сретена Јоцића, познатијег као Јоца Амстердам, Ивана Павловића Икера, власника „Југоагента“ Милана Марјановића и Душана Боровицу, власника „Боровица транспорта“. Недуго након тога, он се повукао из јавног живота, а повремено су се појављивале непроверене информације да живи у иностранству.

Очекује се да Вучић објави лажно опроштајно писмо Владимира Цвијана, опширније ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА