Најновије

ВАШИНГТОН ПОКЛЕКАО ПРЕД ЛУКАШЕНКОМ: Посредно признали победу на изборима

Без обзира што још нису признали победу Александра Лукашенка на прошлогодишњим председничким изборима у Белорусији америчко руководство планира да ускоро пошаље свог амбасадора у Минск. Кад амбасадорка Џули Фишер преда акредитив Александру Лукашенку то ће значити да су га САД признале као председника.

Александар Лукашенко (Фото: Председништво Белорусије)

О слању нових амбасадора разговарали су министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј и саветник америчког државног департмана Дерек Шоле. У Минску истичу да је иницијатива за тај телефонски разговор била из Вашингтона. Да Лукашенко не може да очекује како ће САД битно променити однос према њему доказ је да је Дерек Шоле казао министру Макеју да Вашингтон тражи да белоруске власти одмах ослободе све политичке затворенике а такође су подржали опозицију која тражи да се организују нови председнички избори у присуству међународних посматрача.

У Минску су саопштили да су обе стране за наставак дијалога иако постоје суштинске разлике у међусобним односима. Белоруски министар Макеј је позвао руководство САД да објективније гледају на ситуацију у Белорусији јер притисак на руководство у Минску може да има само контрапродуктивни ефект.

САД и ЕУ су лани одбили да признају резултате избора сматрајући да је Лукашенко нерегуларно победио и подржали су опозиционерку Светлану Тихановску. Запад је увео санкције Лукашенку али га то није поколебало јер се он тада још више окренуо Русији.

Хоће ли Лукашенко наредити да се пусте политички затвореници тек ће се видети али је тешко поверовати да ће пристати на превремене изборе под притиском Запада. Доцент Факултета светске економије и међународне политике Андреј Суздаљцев каже да је западу јако стало да Лукашенко не иде даље у интеграције са Русијом. Лукашенко је пре избора покушавао да кокетира са западом, нападао је Москву да му је припремала нереде мада се касније испоставило да се радило о игри украјинских тајних служби. Али када је почела да му се клати фотеља, поново се максимално окренуо Путину.

Лукашенко је објективно у тешкој позицији јер му је запад увео санкције а он покушава да од Русије и Кине добије нове кредите. У Москви морају да спашавају Лукашенка јер знају да ако Тихановска дође на власт она ће покушати да потпуно окрене белоруску политику ка Западу. 

О паду Америке прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА