Најновије

Коме одговара контролисани сукоб у Донбасу?

Представници супротстављених страна говоре да су спремни као запете пушке да одговоре на провокације, али истовремено одбацују сумње да спремају нападе. Кијев и Москва међусобно се оптужују за провоцирање и потпиривање војних акција на истоку Украјине. Протеклих недеља, готово свакодневно, извештава се о кршењу формално склопљеног примирја из јула прошле године. Откуд је сада дошло до заоштравања односа у Донбасу и гомилању војних снага у Донбасу. Колико су Русија и Украјина на ивици великог рата, и да ли ће у евентуални сукоб бити укључен и НАТО?

Украјинска артиљерија (Фото: Flickr)

Украјински медији су, још у фебруару, известили да је дошло до кршења примирја у Донбасу. Тада су војни стручњаци у Кијеву изјавили да, иако су оружани сукоби престали, војне јединице самопроглашених „република" активно користе беспилотне летелице на граници. Поред тога, на првој линији фронта није било обуставе снајперске ватре - извор BBC украјинског сервиса из Генералштаба Украјине каже је да у Донбасу даноноћно оперише између 10 и 12 група професионалних снајпериста из Русије. Москва је више пута порицала учешће руских војника у сукобу на истоку Украјине.

 

 

„Мировног процеса више нема - снајперисти су у акцији, има пуцњаве, рат се наставља", констатовао је почетком фебруара један од најутицајнијих украјинских политичара, министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

“Ово је можда почетак хладног рата између западне цивилизације и Руског царства, како то Путин види. Али ме сада више брине то што ово лако може да постане вруц́а фаза рата за Украјину, јер председник Русије са својим може да одигра још једну авантуру против нас”, упозорава Аваков.

Заправо, крајем фебруара и почетком марта постало је јасно да заоштравање односа поприма озбиљан карактер. Број погинулих украјинских војника на првој линији фронта од јула 2020-е, када је закључено примирје, до данас износи 19, док рањених има на десетине. Само од почетка године, погинуло је 15 украјинских војника. Председник Владимир Зеленски, који је примирје из јула прошле године сматрао једним од својих несумњивих достигнућа на путу ка успостављењу мира у Донбасу, прошле недеље коначно признао да је број окршаја на фронту порастао.

“Очување потпуног прекида ватре гаранција је наставка тешких, али преко потребних преговора у форматима Минска и Нормандије. Још једном бих нагласио да је наша војска способна да одбије било кога. И ово јача нашу позицију да ситуацију решимо дипломатским путем који је Украјина изабрала за реинтеграцију привремено окупираних територија и повратак нашег народа. На овом путу уживамо пуну и непоколебљиву подршку међународних партнера, укључујуц́и Европу и Сједињене Државе. Председник Џо Бајден ме је уверио да Украјина никада нец́е остати сама против руске агресије”, рекао је Зеленски.

Украјински председник Зеленски у међувремену је затражио разговоре са руским председником Русије Владимиром Путином о ескалацији сукоба на истоку Украјине, тврдећи да се на том подручју у овом тренутку налази близу 40 хиљада руских војника. Одговор из Кремља на ову понуду још није стигао. Али јесте врло оштро упозорење шефа руске дипломатије Сергеја Лаворва.

“Да ли је ново заоштравање ситуације у складу са циљем решавања домац́ег проблема председника Зеленског због пада рејтинга? Још једном слушамо тезу која на Украјину гледа из геополитичке перспективе уз тврдњу како без Украјине Русија нема глобални значај. Остављам ово на савести оних који исповедају ове идеје, њиховој правичности и способности да цене модерну Русију. Као што је недавно рекао председник Владимир Путин; али ове речи су и даље релевантне - они који покушају да покрену нови рат у Донбасу уништиц́е Украјину”, упозорио је шеф руске дипломатије.

А како расплет заоштравања односа у Донбасу види безбедносно-политички аналитичар др Дарко Трифуновић, професор на београдском Факултету за безбедност:

“ И Сједињеним америчким државама и Русији одговара, што је парадоксално, заоштравање односа у Донбасу, јер ове две суперсиле никада неће заратити једна против друге. Заправо тај сценарио је мало вероватан, али да они воде ратове преко малих – “прокси” територија, то је већ позната ствар. И тај судар америчких и руских интереса који је видљив и на овим нашим просторима, и у последње време у Црној Гори, сада тренутно се одвија у Донбасу где Владимир Путин коме популарност пада у Русији, већ је на 33 посто, где су економски показатељи јако лоши и где санкције запада према Русији дају велике ефекте, њему у овом тренутку одговара да покаже мишиће И да врати понос нације која економски тоне. Са друге стране САД-у одговара да Русе увуку у неки нови сукоб како би им појачали санкције, и како би их слабили. Довођење тридесет и нешто батаљона које је Владимир Путин довео на границе са Украјином, дневно коштају Русију неколико стотина милиона долара, што је свакако додатно економско изнуривање”.

Трифуновић тврди да Сједињене америчке државе апсолутно у овом тренутку не желе директну војну конфронтацију са Русијом.

“ Очигледно је да Сједињена америчке државе немају неку очиту намеру, јер видели смо да се сада и њихови бродови повлаче из Црног мора. Али, довођење руских трупа на украјинску границу, као што сам рекао, додатно је економско изнуривање али и озбиљан аргумент партнерима у НАТО-у да је Русија опасна, да шири тај малигни утицај и да жели да Украјину, као суверену државу, доведе у једну тешку позицију.”

Аналитичара Дарка Трифуновића за крај питамо да ли је реално очекивати да, без обзира колико контролисан, сукоб у Донбасу ипак буде судар Руске војске и НАТО пакта, а не украјинске армије, он каже:

“Да, НАТО ће свакако помоћи Украјини. Овде имате врло занимљиву ситуацију са Турском као чланицом западне алијансе, с обзиром да се њен председник Ређеп Тајип Ердоган виђа са украјинским званичницима, а са друге стране има врло блиске односе и са Руском федерацијом и председником Путином. Турска као кључна земља Црног мора која контролише Босфорски мореуз појавила се као извозник беспилотних летелица Украјини, што јој није препрека да се препоручи као медијатор у решавању насталог спора”.

Контролисан, или сукоб ван контроле у Донбасу, по оцени већине аналитичара највише би коштао управо саму Украјину. Са овом оценом се слаже И бивша посланица Врховне раде Надежда Савченко, која је у Русији осуђена на 22 године затвора, затим помилована, а код куц́е успела да од „хероине“ постане „издајник“, која упозорава да је пред Украјином катастрофа уколико се крене у отворени сукоб у Донбасу.

„Овај рат нец́е бити исти као 2014. године. Овде нико не припрема људе за самоодбрану. Биц́е брзо, крваво, изгубиц́емо све док не научимо да мобилишемо већи дао грађана у држави, при чему није довољно само причати како је Америка на нашој страни“, констатовала је Савченко гостујући на једној локалној телевизији.

Дали ипак на смиривање ситуације у Донбасу указује овонедељни телефонски разговор председника Америке Џоа Бајдена са руским лидером Владимиром Путином? Бајден је нагласио да су САД чврсто посвећене суверенитету И територијалном интегритету Украјине, позивајући Путина да “деескалира тензије”. Нешто раније председник Руске федерације је устврдио да Москва неће прва провоцирати:

“Знате, колики је наш војни буџет? 46 милијарди. Погледајте Велику Британију. Много је вец́и од тога. У САД је 770 милијарди. Русија је шеста држава на свету по томе колико је новца потрошено на нашу војску. Француска, Немачка, Јапан, Велика Британија, САД, сви су испред нас. Па, ко је овде агресиван? Ко је миран? Мислим да можемо јасно рец́и да је Русија сигурно врло васпитана и уљудна и желимо да радимо на дипломатском решавању сукоба“.

Од избијања сукоба у источној Украјини погинула је више од 14 хиљада људи, а напори да се постигне политичко решење тренутно су на слепом колосеку.

Ко напада америчку војску у Ираку, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА