Најновије

БЕРЛИНСКЕ НОВИНЕ: Милановић се приближио ратним злочинцима

Берлински левичарски лист „Тагесцајтунг” (ТАЗ) објавио је чланак о национализму у Хрватској, коју описује као земљу која је „на ти” са ратним злочинцима.

Зоран Милановић (Фото: Јутјуб)

Чланак почиње присећањем на злочин у Ахмићима, у којем су снаге ХВО-а убиле 117 Бошњака, међу њима и једну бебу.

Све би то била само још једна тужна прича из босанског рата да хрватски председник Зоран Милановић прошле седмице није позвао представнике хрватско-босанских трупа у своју председничку палату у Загребу, наводи се у тексту који преноси портал Индекс.

Међу њима је био и Тихомир Блашкић, командант ХВО-а у региону, кога је трибунал УН-а у Хагу за Ахмиће првостепено осудио на 45 година затвора, истиче лист и додаје да је, у међувремену, као и готово сви Хрвати осуђени за ратне злочине, поново на слободи.

Берлински лист истиче да је Милановић инсистирао на томе да похвали тадашње команданте за њихове услуге у одбрани Хрвата у Босни и Херцеговини и у самој Хрватској.

О жртвама ратних злочина није рекао ни реч, наводи берлински лист.

„Да ли су се убиством цивила у Ахмићима заиста бранили Хрвати из Босне?” пита се ТАЗ и додаје да је Милановић устао у заштиту ХВО-а, те је пресуде УН-овог суда у Хагу критиковао као политичке.

Истиче се и да су „хрватски националисти у Босни и Херцеговини хтели да за себе заузму један део територије и етнички је очисте по узору на Републику Српску” те да и данашњи хрватски екстремисти у БиХ желе да остваре исти циљ, тј. поновно успостављање Херцег-Босне.

ТАЗ наводи да њихови највиши представници, попут данашњег шефа ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, позирају са међународним дипломатама испред заставе бивше парадржаве Херцег-Босне, преноси Танјуг.

„Човић добија подршку из Загреба, па чак и међународне заједнице, истиче берлински лист и додаје да хрватска владајућа странка ХДЗ у Бриселу лобира за политичке циљеве своје херцеговачке сестринске странке”, пише ТАЗ и додаје да Хрватска жестоко лобира у Европској унији за промену изборног закона у БиХ, чији би резултат био да се подели друштво на најситније етничке компоненте.

Будући да међународне дипломате попут шефа мисије Европске уније у Босни Јохана Сатлера и америчког амбасадора у Сарајеву Ерика Нелсона показују разумевање за политичке циљеве етнонационалиста, политичке напетости у Босни поново су појачане, наводи се у чланку.

Председника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића ТАЗ описује као историјског ревизионисту и једног од оних националистичких политичара који су лично профитирали од рата и након њега.

Снимак злочина у Добровољачкој погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА