Најновије

„Сваки дан у години“: Роман који је изазвао бурне реакције

За све оне који су са нестрпљењем очекивали наставак, издавачка кућа "Лагуна" доноси роман „Сваки дан у години“.

Фото-Лагуна

Пред читаоцима је други том четворотомног романа „Сваки дан у години“ Увеа Јонзона, једног од најзанимљивијих савремених немачких писаца.

Роман је изазвао бурне реакције како у Немачкој и Европи тако и у Америци. Јер Јонзон пише о слободи чепркајући по савести Америке, али и савести Европе, показујући у којој мери слобода упркос својој крхкости жилаво преживљава.

Немачка имигранткиња Гезина Креспал, која живи у Њујорку са малолетном ћерком Мари, запослена је као преводитељка у једној међународној банци. У дневнику који започиње 21. августа 1967. и завршава 20. августа 1968. млада Немица бележи утиске из свакодневног живота у Америци, укључујући и актуелне политичке догађаје о којима се информише читајући Њујорк тајмс. Истовремено, она покушава да реконструише своју трауматичну прошлост у немачкој покрајини Макленбург, у време националсоцијализма, Другог светског рата, доласка Совјета и Немачке Демократске Републике.

Тако је састављена симфонија 20. века, у којој се спајају гласови прошлости и историје у настајању. У варијацији тонова и стилова смењују се дословни цитати из Њујорк тајмса, Гезинини дијалози са Мари, аутентични документи попут спискова за стрељање, дијалози у курзиву са мртвима или одсутнима, Гезинин дневник бележен на магнетофонској траци...

У другом тому Јонзоновог романа, хорског дела које је обележило савремену књижевност као мало које друго, издваја се незаборавни соло Гезинине мајке настрадале у Кристалној ноћи, трагичне фигуре која оличава судбину целе једне генерације.

Роман „Сваки дан у години 2“, у изванредном преводу Споменке Крајчевић и Тијане Тропин, можете пронаћи од суботе 8. маја у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари и на сајту.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА