Најновије

ПОБУНА У ФРАНЦУСКОЈ ВОЈСЦИ ПРОТИВ МАКРОНА! "Спрема се грађански рат и ви то добро знате!"

Група активних француских официра написала је ново отворено писмо председнику Француске Емануелу Макрону у коме упозоравају да се земља налази пред "грађанским ратом" који се спрема после свих уступака које је он дао исламизму. 

Француска војска. (Фото: Јутјуб)

И ово писмо, као и претходно освануло је поново у недељу у десничарском часопису Valeurs Actuelles, које има идентичан тон као и прво писмо.

За разлику од претходног које је потписало 25 пензионисаних генерала и активних војника, ново писмо је анонимно и отворено је за потписивање широј јавности. До понедељка у подне прикупљено је 100.000 потписа.

Аутори писма су себе описали као активне француске војнике, који припадају млађој генерацији која је видела стварну борбу током протеклих година.

„Ми смо оно што су новине назвале„ генерацијом ватре “. Мушкарци и жене, активни војници, свих војски и свих видова, свих мишљења, сви волимо своју земљу. То су наши једини захтеви. И иако се по закону не можемо говорити јавно подједнако је немогуће да ћутимо “, наводи се у писму.

У писму се председник Макрон оптужује се за „уступке“ исламизму на француском тлу, док је војска земље пролила крв за борбу против ње у „Авганистану, Малију, Централноафричкој Републици или негде другде“.

Аутори су такође наговестили да су барем неки од њих учествовали у домац́ој операцији Сентинелле, која је покренута након разорних терористичких напада Шарли Ебдо 2015. године, и били сведоци  да су одређене етно-верске заједнице у Француској потпуно одвојене од остатка земље.

За такве заједнице „Француска не значи ништа друго него предмет сарказма, презира или чак мржње“, наводи се у писму.

Као и претходно писмо, и ово ново упозорава републичке власти на предстојећи „грађански рат“, при чему је у питању само постојање Француске.

„Још једном се у Француској спрема грађански рат и ви то савршено добро знате“, наводи се у писму.

Не говоримо о продужењу вашег мандата или освајању другог. Говоримо о опстанку наше земље, опстанку ваше земље.

Аутори писма такође су изразили снажну подршку потписницима првог и оштро су критиковали владин одговор на њега.

„Да бисмо охрабрили старије официре војске да заузму став и излажу се, пре него што их бесно санкционишу чим напишу било шта друго осим извештаја о биткама, човек мора бити прилично перверзан“, наводи се у писму.

Кукавичлук, обмана, изопаченост: ово није наша визија хијерархије. Супротно томе, војска је, пар екселанс, место на којем говоримо истину.

Прво писмо објављено је било 21. априла - на 60. годишњицу неуспелог државног удара против генерала Шарла де Гола због његове подршке у корист независности Алжира - изазвало је неред код француских највиших званичника.

Премијер Жан Кастек означио је поруку „иницијативом против свих наших републичких принципа, части и дужности војске“, док је војска обећала да ће казнити активне потписнике.

Вишенаменски руски ловац Су-57 задивио твитераше! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА