Најновије

МАКРОН ЈЕ БЕСАН: Тражи објашњење од САД, Вашингтон учинио неприхватљиву ствар према Меркеловој!

Данска тајна служба помогла је САД у шпијунирању европских политичара, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, од 2012. до 2014. године, преносе дански медији.

Емануел Макрон. (Фото: Јутјуб)

Обавјештајно-одбрамбена служба (ФЕ) сарађивала је са Америчком агенцијом за националну безбедност (НСА) на прикупљању информација, наводи се у извештају данског државног радија ДР (Данмаркс Радио).

Обавјештајни подаци прикупљени су о другим званичницима из Немачке, Француске, Шведске и Норвешке, наводи се у извештају.

Слични наводи појавили су се 2013. године.

Затим, тајне које је објавио амерички узбуњивач Едвард Сноуден садржавале су и то да је НСА прислушкивала телефон немачке канцеларке.

Када су изнети ти наводи, Бела кућа није директно демантовала, али је рекла да телефон госпође Меркел у то време није прислушкиван и неће бити у будућности.

У новом извештају који је подељен са неколико европских новинских агенција, НСА је наводно приступила текстуалним порукама и телефонским разговорима бројних истакнутих појединаца прислушкивањем данских интернет каблова у сарадњи са ФЕ.

Ова операција, за коју се у извештају наводи да је имала кодно име "Операција Дунхамер", омогућила је НСА да прибави податке користећи телефонске бројеве политичара као параметре претраге, наводи Радио.

Извештај прати истрагу емитера која укључује интервјуе са девет извора, за које се наводи да су сви имали приступ поверљивим информацијама које поседује ФЕ.

Заједно са Ангелом Меркел, наводно су на мети били и тадашњи немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер и опозициони лидер у то време Пер Штајнбрук.

Дански министар одбране Трине Брамсен, која је наводно раније била обавештена о шпијунажи, рекла је за ДР да је "систематско прислушкивање блиских савезника неприхватљиво".

Ни ФЕ ни НСА још нису коментарисали најновије извештаје.

Америчка војска случајно открила свету тајне базе нуклеарног оружја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА