Најновије

СРБИЈИ ПРЕТИ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА? "Постоји законска могућност!"

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање коронавируса Предраг Кон изјавио је да по закону постоји могућност прописивања обавезне вакцинације за одрасле.

Вакцина. (Фото: pixabay. com)

„Оно што је законски омогућено, то је да буде или обавезна или препоручена у ванредној ситуацији, каква је оваква једна епидемија”, рекао је Кон.

Он је нагласио да не може да улази у то шта о томе каже Устав, и додао да он лично није за обавезну вакцинацију свих и да мисли да то није неопходно.

“Али јесам за обавезујућу вакцинацију оних који то из моралних разлога морају да ураде због професије коју обављају”, рекао је Кон, помињући здравствене раднике.

На питање шта се може очекивати када деца крену у школу од 1. септембра, Кон је рекао да је Агенција за лекове и медицинска средства јасно рекла да је вакцина безбедна за узраст од 12 до 17 година.

“Шта се сад очекује? Да неколицина нас каже да је (вакцинација) обавезна, па да избију протести на улицама?” рекао је епидемиолог

Додао је и да ако неко неће да вакцинише дете, онда “једноставно треба да пристане на неке ствари које ће бити другачије за њега”, али је рекао да не може да појасни како би то изгледало.

Говорећи о растућим бројевима заражених, Кон је казао да су 92 од 290 нових случајева коронавируса 27. јула забележени у Београду.

“Могу да вам кажем да је то око 35 на сто хиљада у Београду за недељу дана, а за целу Србију то је негде 21… Јасно се види да је Београд одскочио и да је у Београду ситуација најмање двоструко гора од просека у Србији”, рекао је он.

Упитан о могућности давања треће дозе вакцине, Кон је рекао да ће о томе бити речи на седници Кризног штаба у среду.

“Сутра ћемо добити објашњење. Национални комитет је изашао у јавност са препоруком да то треба за све који су старији од 70 година, који имају ослабљен имунитет, за поједине хроничне болеснике”, рекао је Кон.

Епидемиолог је рекао да је видео захтев за одобрење одржавања традиционалног фестивала у Гучи.

„Све што је било организовано на Егзиту, обећава се да ће исто бити организовано у Гучи – то значи да ће моћи да пристутвују једино они који су вакцинисани, тестирани или прележали коронавирус”, рекао је он.

Посетиоци би морали да имају потврду да би ушли на фестивал, што је обећање организатора.

Кон је казао да су на Егзиту те мере биле већином поштоване, али да је ипак било неких случајева заражавања.

Свакоме мора да се каже да ако оде на такав скуп, није потпуно заштићен и да постоји ризик, рекао је Кон.

Амери убрзано наоружавају ову своју државу, тамо су пребацили и Ф-35! Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА