Најновије

НОВИ ПОЛИТИЧКИ ИГРАЧ НА КОСОВУ: Мења се курс дијалога?

Италијански посланик и председник парламентарне групе пријатељства Србије и Италије Паоло Русо у интервјуу за Косово онлајн наводи да је Италија природни политички играч у дијалогу Београда и Приштине.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Како истиче с обзиром на "ауторитет Италије и међународну репутацију премијера Драгија, Италија би могла да катализује дуготрајну равнотежу".

"Другим речима, ово би представљало јединствену прилику да се идентификује решење које никога не кажњава и вреднује социјални, верски, етнички и историјски идентитет земаља тог подручја", наводи Русо.

Верујете ли да Београд и Приштина могу да постигну компромис у наредном периоду?

Да не верујем, морао бих да порекнем моћ међународне дипломатије, дијалога и здравог разума. Сигуран сам да ћемо успети, корак по корак. Италија ће бити у стању да подстакне процес и, слично томе, Европа неће моћи окренути поглед другде и допустити да други интереси превладају.

Италијански војници су део Кфора на Косову. Да ли ће Италија наставити да подржава мисију на Косову?

Италија ће учинити као и увек у оквиру договореном са НАТО. Не требају нам врхунске операције; ако било шта, с обзиром на међународне сигурносне и сигурносне разлоге, морамо да стабилизујемо подручје које је и даље посебно осетљиво.

Како гледате на иницијативу "мини Шенген" на Западном Балкану?

Ово ми се чини као прва паметна иницијатива која ће омогућити уштеду богатства, али, пре свега, ово је први, срамежљиви корак ка потпуном и безусловном отварању балканских граница за робе, услуге и људе. Не треба поздравити овај предлог као спасоносан, већ треба свесно препознати да је то изузетна политичка иницијатива.

Како гледате на изјаве премијера Куртија, који се противи тој иницијативи?

Увек се надам да ће разлози заједничке велике перспективе о целом Западном Балкану превладати. Сигурно је да оваква оштра становишта не иду у корист сновима мушкараца и жена добре воље који у том дивном подручју, које је талиште вера, историје и култура, виде велику наду у просперитет у различитости.

Како оцењујете тренутне односе Србије и Италије?

Верујем да имамо апсолутно добре односе. Говоримо о две земље са заједничким интересима и дубоким коренима заснованим на историји и географији: блиски смо једни другима и морамо наставити да будемо све ближи и ближи. На институцијама је да поново потврде принципе пријатељства и односе учине све чвршћим, без обзира на узајамну корист, али с циљем промоције и залагања за баланс који укључује читаво балканско подручје.

Да ли би ЕУ требало да убрза приступ државама Западног Балкана у ЕУ?

Убрзавање приступа ЕУ не значи поједностављивање процеса или чак банализирање питања и изазова који постоје. Према истом принципу, није прихватљиво развлачити даље (протекла је деценија) природни процес интеграције, који би Европу учинио јачом, а балканске земље још мотивисанијом да заврше процес реформи и модернизације.

Нападнута сиријска војска. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА