Најновије

АМЕРИКА У СТРАХУ: Кина десетоструко шири своје нуклеарне капацитете, ракетни силоси само ничу у пустињи (ВИДЕО)

Према најновијим студијама америчких истраживача, Кина гради друго поље ракетних силоса у својим западним пустињама, што указује на потенцијално проширење кинеског нуклеарног арсенала и доводи у питање посвећеност Пекинга његовој стратегији "минималног одвраћања.

Ђинпинг (Фото: РИА)

Нова ракетна база у кинеском региону Синђанг, идентификована сателитским снимцима, на крају би могла имати 110 силоса, каже се у извештају који је објавила Федерација америчких научника (ФАС), а преноси Си Ен Ен.

То је друго поље силоса које су овог месеца открили истраживачи, поред 120 силоса који су, како се чини, већ у изградњи у суседној провинцији Гансу, како је детаљно описао амерички Џејмс Мартин Центар за студије ширења нуклеарног наоружања.

Ове две локације, заједно, представљају "најзначајније ширење кинеског нуклеарног арсенала икада", оцењује се у извештају ФАС-а.  Си Ен Ен је контактирао кинеско министарство спољних послова и министарство одбране ради добијања коментара на најновији извештај. Раније су неки кинески медији одбацивали извештаје о пољу силосних пројектила у Гансуу.

Адам Ни, директор Кинеског политичког центра са седиштем у Канбери, рекао је да је откриће поља силоса "прилично уверљив доказ намере Кине да значајно прошири свој нуклеарни арсенал и то брже него што је до сада предвиђало много аналитичара".

Кина је деценијама користила око 20 силоса за своје интерконтиненталне балистичке ракете на течно гориво (ИЦБМ) назване ДФ-5, али се сада чини да се гради 10 пута више, вероватно за смештај најновије ИЦБМ познате као ДФ-41, наводи се у извештају ФАС-а.

Бил Гејтс створио “вакцина пасоше” који се убризгавају у крв! Да ли га имате? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА