Најновије

ГОДИНУ ДАНА ОД СТРАВИЧНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Породице жртава и даље траже правду и одговоре! (ВИДЕО)

Данас је година дана од велике експлозије у луци Бејрута, а породице жртава и даље траже правду и позивају на одговорност за трагичан инцидент у којем је живот изгубило више од 190 људи, повређено око 6.000, а расељено 300.000.

Експлозија у Бејруту. (Фото: Јутјуб)

Либан је прогласио национални Дан жалости у сећање на прву годишњицу катастрофе. Трговине, банке и предузећа у среду неће радити, а владине зграде спустиће своје заставе на пола копља.

Породице жртава планирају марш до луке, где би миса требала да започне тачно у време прошлогодишње експлозије, у 18:07 по локалном времену.

Породице жртава су у понедељак запретиле интензивирањем протеста јер истрага узрока експлозије напредује споро. Такође су позвале парламент да укине имунитет заступницима и либанским безбедносним званичницима које оптужују за немар.

Година дана без одговора

Годину дана од катастрофалне експлозије није разјашњено ко је допремио и непрописно спремио велику количину амонијак-нитрата у складиште бејрутске луке.

- Истина ће изаћи на видело и сваки кривац ће добити своју казну - рекао је либански председник Мишел Аун у телевизијском обраћању касно у уторак.

Организација за људска права Хјуман рајтс воч (ХРW) истакла је у саопштењу у уторак да домаћа истрага експлозије није задовољила међународне стандарде. ХРW је позвао Савет за људска права УН-а да усвоји резолуцију о оснивању међународне и независне истражне мисије масовне експлозије у Бејруту.

У међувремену се огласио и немачки министар спољних послова Хајко Мас.

- Годину дана од експлозије у луци Бејрут, распон разарања и даље је поражавајући, а позадина ове катастрофе остаје нејасна - рекао је он.

Мас је упозорио да "још увек нема напретка ни у формирању владе ни у спровођењу хитно потребних реформи". Европска унија поново је позвала либанске власти да доставе резултате текуће истраге о узроцима експлозије.

- ЕУ подстиче либанске политичке вође да искористе ову прилику да врате поверење либанског народа, ставе своје разлике по страни и брзо формирају владу са снажним мандатом како би одговорили на тренутачну економску, финанцијску и социјалну кризу - рекао је шеф дипломатије Еуропске уније Ђузеп Борељ.

Србија развија артиљеријска оруђа и муницију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА