Најновије

КРАЈ ''МЕДЕНОГ МЕСЕЦА'' ИЗМЕЂУ БАЈДЕНА И ЕУ: Алијанса пукла

Понижење века. То је само један од израза које користе француски аналитичари, после огорчења које је у читавој земљи изазвала одлука Аустралије да напрасно одустане од куповине 12 француских подморница и окрене се Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији, у стварању трилатералног блока у Пацифику против Кине.

Макрон и Бајден (Фото: Јутјуб)

Трговински уговор прерастао је тако у фијаско и истинску дипломатску кризу. Министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан, који говори о "ножу у леђа", истиче с тим у вези бруталност и непредвидивост деловања нове америчке администрације, по принципу по којем је, како каже, радио и Доналд Трамп. Бесан је био и француски амбасадор у Вашингтону који је на америчкој телевизији пренео огромно разочарање Француза.

Овдашњи коментатори наглашавају да је на овај начин фактички прекинут "медени месец" између Џоа Бајдена, с једне стране, и Француске, али и ЕУ, с друге. Француска жели да овај инцидент искористи за то да се Европа у будућности још више ослони на сопствене снаге и да више не зависи од САД. Макрон је о томе говорио прексиноћ с Меркеловом на радној вечери у Јелисеју, али проблем је у томе што она ускоро одлази с власти.

Америчка администрација истиче да је Французима најавила да ће доћи до прекида уговора, али из Ке д'Орсеја наглашавају да то није истина. Министарку војске Флоранс Парли је, кажу у Паризу, њен амерички колега информисао свега неколико сати пре него што је спорна одлука обелодањена.

Шеф дипломатије САД Ентони Блинкен је покушао да ублажи ствар, истичући да је Француска витални партнер њихове земље. Али, то ништа није променило. Овакав ниво љутње у Паризу дуго није виђен. Говори се о "погаженој речи". Из протеста, француски амбасадор у Вашингтону је експресно отказао једно гала-вече које је требало да буде одржано у амбасади.

Штета је огромна, ради се о 56 милијарди евра. У Француској истичу да се на уговору радило пуне две године, од 2014. до 2016, а да од тада, већ пуних пет година, трају пренос технологије и обука. Било је предвиђено да се на овај начин утврди стратешка аутономија за следећих 50 година. У Шарбуру, тим поводом, већ пет година борави 120 аустралијских породица, док су се француски стручњаци исто тако привремено настанили у Аделаиди.

Геополитичари наглашавају да то ништа није чудно и да Американци, када су им у питању лични интереси, не презају ни пред чим, па ни пред тим да значајно покваре односе са историјским савезником.

Дизел '’нуклеарке'’

Аустралијанци су, наводно, хтели нуклеарне подморнице, а не на "дизел" погон, оне које могу и месец дана да остану под водом а да не израњају сваких недељу дана, али у Француској наглашавају да су сами то тражили и да би добили и нуклеарке, да су то хтели.

Страх да би пакт могао да изазове рат са Кином

САД и Велика Британија суочавају се са све већим међународним критикама због новог безбедносног пакта потписаног са Аустралијом. Договор, на који се гледа као на покушај супротстављања Пекингу, изазвао је бојазан да би могао "дозвати" Кину у рат, која опет, са своје стране, оптужује три силе да имају "менталитет хладног рата".

Кинески државни лист "Глобал тајмс" упозорио је да ће аустралијски војници вероватно бити "први који ће погинути" у кинеском "контранападу". Но, аустралијски министар одбране Питер Датон занемарио је реакцију Пекинга:

- Са суседима у Индо-Пацифику осигуравамо трајни мир, а ова сарадња га чини сигурнијим регионом. То је стварност и никаква пропаганда не може одбацити чињенице.

Британски саветник за националну безбедност Стивен Лавгроув описао је пакт као "дубоку стратешку промену". Он сматра да је пакт "можда најзначајнија сарадња у свету у последњих шест деценија".

Истовремено, Вашингтон је покушао да угуши бес у Паризу због пакта.

- Постоји низ наших партнерстава која укључују Французе и нека партнерства која их не укључују. А и Париз има партнерства са другим земљама које не укључују нас. То је део начина на који функционише глобална дипломатија - поручила је Бела кућа.

Како је цео пук изгинуо у сопственом минском пољу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА