Најновије

ЧЕКАЈУ ТРЕНУТАК ДА СЕ АКТИВИРАЈУ: ОВК никада није угашена, финансира се новцем из криминала!

Терористичка организација Ослободилачка војска Косова званично се под тим именом први пут помиње крајем септембра 1993. године, али постоје подаци да корени тих идеја сежу до Другог светског рата.

ОВК (Фото: Јутјуб)

О злочинима ове терористичке групе која је деловала у Србији, тадашњој Македонији, Црној Гори и Албанији постоје званична документа. Та архива, по признању албанских политичара, налази се у Приштини и можда једног дана буде отворена и доступна јавности.

Оснивачима и командантима ОВК суди Специјални суд у Хагу, али само за један мали део злочина који су починили. Међутим, поставља се питање да ли је Ослободилачка војска Косова икада угашена. Многи су сагласни у оцени да ова терористичка група никада није нестала, већ да је само мењала облик функционисања.

Терористима из ОВК циљ је била независност тзв. Косова и стварање Велике Албаније, а готово свим акцијама управљали су Адем Јашари, Хашим Тачи, Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Реџеп Сељими, Јакуп Краснићи... Посебно се истицао Хашим Тачи, који је био главнокомандујући политичког крила ОВК.

Уосталом, из ове терористичке групе настала је и Тачијева политичка странка - Демократска партија Косова. Идеје терориста још увек су присутне и живе у јужној српској покрајни, али и на југу централне Србије, одакле се све чешће могу чути захтеви да се тзв. Прешевска долина припоји непризнатој држави Косово.

Стручњак за тероризам и безбедност Џевад Галијашевић каже да се ОВК временом реорганизовала и да је у томе добијала велику помоћ појединих западних земаља.

- ОВК никада није угашена, само је реорганизована. Та терористичка група никада није ни разоружана. Ова структура и даље се финансира новцем из криминала, трговине дрогом... ОВК још увек постоји - каже Галијашевић.

О томе, казао је овај стручњак, сведоче бројна убиства сведока злочина ОВК, али и оружана побуна коју су терористи спровели пре двадесет година у тадашњој Македонији.

- Организовање терористичких група и продор албанског национализма у тзв. Прешевску долину, као и у Црну Гору, дело је ове терористичке организације и њеног политичког крила Народног покрета Косова, које је од 1999. наставило да делује као ДПК Хашима Тачија, који је постао кључни фактор политичке радикализације и исламизације Косова - оцењује Галијашевић, и додаје да је ДПК регрутовао и управљао процесом слања 300 џихадиста на ратишта у Сирији, Ираку и Либији.

Стручњаци за безбедност сагласни су у оцени да је ОВК заједно са својим придруженим организацијама највећа претња по мир и стабилност не само на КиМ, него и у целом региону. Још увек поседују огромне количине оружја, много новца, повезани су с појединим западним моћницима, а имају и политичку подршку доброг дела албанских странака.

Политиколог Јелена Вукоичић оцењује да се Приштина никада није одмакла од идеја ОВК, за које је рекла да су опасне и агресивне. Она сматра да политику стварање Велике Албаније, чему ОВК тежи деценијама, заступају готово сви албански политичари.

- Деловање већине албанских политичара заснива се на оној политици коју је раније оружјем спроводила ОВК. Остали су заробљени у идејама те терористичке групе. Оно чему данас теже албански политичари, пре свега стварању Велике Албаније, за исте ствари залагала се и ОВК раније. Албанци од тога не одустају, нити то крију - рекла је она, и додала да све то потврђује да су још увек живе идеје терористичке ОВК.

Корени ОВК сежу до Другог светског рата

Оксфордски професор Џејмс Петифер, који је писао о ОВК, казао је да идеје ове терористичке групе сежу до краја Другог светског рата.

- Интелектуални корени УЧК сежу много раније него што је та организација званично настала. Корени УЧК сежу до Другог светског рата, односно одмах по његовом завршетку. У Дреници је 1945. године настао оружани отпор комунизму, та организација се звала Национални фронт. Одатле је кренула идеја за УЧК, рекао је аутор књиге „ОВК - подземни рат“.

Делују из сенке

Историчар Салих Селимовић казао да је уверен да одређене структуре ОВК још увек постоје и да су активне.

- Делови ОВК постоје и делују из сенке, притајено, повучено. У случају да им затреба, сигурно би била брзо активирана - казао је Селимовић.

Америка „сковала план“ како да савлада Русију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА