Најновије

ДИПЛОМАТСКИ ПОРАЗ: Емануел Макрон подвио реп и враћа амбасадора у Аустралију!

Сукоб на релацији Париз-Канбера настао пошто је острвска земља одустала од куповине француских подморница вредних 65 милијарди долара.

Емануел Макрон. (Фото: Јутјуб)

Француски председник Емануел Макрон симболично је морао да призна пораз у дипломатском окршају са Аустралијом и одлучио је да врати амбасадора своје земље у Канберу.

Макрон је љутито прошлог месеца повукао амбасадоре Француске из Аустралије и САД, након што су аустралијске власти одустале од уговора о куповини француских подморница вредних 65 милијарди долара.

Нож у леђа

Аустралија је одлучила да одустане од француских подморница и направи поморски савез са Сједињеним Државама и Великом Британијом.

Званична Канбера је најавила куповину америчких подморница на нуклеарни погон како би се с новим савезницима супротставила доминацији Кине у Азији.

Након што је званични Париз тај потез Аустралије назвао забијањем ножа у леђа, Макрон је био толико бесан да је одбијао да одговори на телефонске позиве аустралијског премијера Скота Морисона, а на затворена врата у Паризу је наишао и аустралијски министар трговине.

Сукоб се пренео и на ниво Европске уније, која је прошле недеље прекинула преговоре о трговинском споразуму са Аустралијом.

- Односе са Аустралијом почињемо из почетка. Спор неће утицати на нашу намеру да задржимо регионални утицај у Пацифику. Повратак амбасадора Француске у Канберу ће допринети одбрани наших интереса у раскидању уговора, рекао је француски шеф дипломатије Жан-Ив ле Дријан.

Плаћа пенале

BBC напомиње да су Француска и Аустралија споразум о подморницама постигле 2016.

Званична Канбера је већ потрошила око 900 милиона долара за испуњење уговора, а сада ће морати да плати још 288 милиона долара казни за раскид уговора.

Аустралијска шефица дипломатије Марис Пејн изјавила је да њена земља разуме "велико разочарање Француске".

- Ми ценимо наше односе са Француском, која је важан партнер и доприноси стабилности у региону. То се неће променити. Повратак амбасадора је добродошао корак у побољшању односа, рекла је она.

Руска ратна морнарица добија нову флоту! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА