Најновије

ЗАХАРОВА: Руски став о Косову се не мења!

"Објављивање 'званичног писма' руске дипломатске мисије у Приштини 'Министарству спољних послова Косова' је провокација која има за циљ да у перцепцији јавности представи став Русије по питању Косова као променљив", изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, 28. октобра на брифингу у Москви.

Марија Захарова. (Фото: mid.ru/pravda.rs)

Тако је Захарова одговорила на питање руске федералне информативне агенције Регнум да ли је заиста постојало писмо руске дипломатске мисије, у којем се Косово помиње без одговарајуће звездице, која подсећа да је то непризната територија, и ако јесте, да ли је руководство руског Министарства спољних послова знало за његов садржај, или је то „ексцес његовог аутора“.

„Знате, ово је ексцес косовске провокације и косовских провокатора“, одговорила је Захарова.

Портпарол руског министарства је подсетила да је раније на друштвеним мрежама већ објавила коментар о овом питању, али не само о овом конкретном случају, већ и о „бројним сличним провокацијама“, укључујући и сферу информисања.

„Поменути случај није једини, само о многим стварима ни не причамо широј јавности, толико су ружне и апсурдне. Да будем искрена, оно што ови најдеструктивнији косовски провокатори раде је чак донекле и агресивно. Има мноштво примера таквих акција и аката, посебно у последње време. Стога не треба мислити да ће ове провокације престати или да их ми нећемо правилно проценити. Знамо шта је то, знамо на шта циљају“, изјавила је Захарова.

Истовремено, представница руске дипломатије је напоменула да је много важније разумети значење свих ових провокација – на шта су оне усмерене.

„Оне имају за циљ да учине све што је могуће и формирају у јавности перцепцију о променљивости става Русије о Косову и, самим тим, о Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Управо на то је и усмерена цела ова информативна кампања. Све ће се учинити како би тај циљ остварили. Очигледно је то од виталног значаја за одређене косовске снаге и за оне који стоје иза њих“, рекла је Захарова.

Портпарол руског Министарства спољних послова је додала и да није вредна коментара свака таква појединачна акција, јер их има на десетине и стотине. Али Москва понавља да њен став по питању Косова није претрпео никакве промене – он се јасно базира на међународном праву и, посебно, Резолуције 1244 Савета безбедности УН, наставила је Захарова.

„Наш приступ је добро познат. Представили смо га на свим нивоима, о томе смо разговарали са нашим партнерима. Али најважније је, још једном ћу нагласити, да се наша позиција није променила“, закључила је Марија Захарова.

Подсетимо, претходно је бивша „министарка спољних послова Косова“ Мелиса Харадинај-Субла објавила на Твитеру фотографију наводног обраћања канцеларије руске амбасаде у Србији, која ради у Приштини, „Министарству спољних послова” Косова. Харадинај-Стубла је навела да сам тон писма сведочи о томе да је Москва заправо признала Косово. Захарова је на свом Телеграм каналу објавила коментар о овом питању, у којем је таква објава описана као „дезинформација“.

Истина о спољном дугу Србије - много је горе него што вам напредњаци говоре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА