Најновије

КРАЈ АГОНИЈЕ ЗАПАДА! Стигли до Ф35 пре Руса - олупина скупоценог авиона извучена из мора

Олупина 100 милиона фунти вредног Ф-35 авиона који се сурвао са носача авиона ХМС Краљица Елизабета у Средоземно море је коначно пронађена

Олупина је лоцирана пре недељу дана после вишенедељне паничне потраге британских, италијанских и америчких снага да стигну до ње пре Руса и Кинеза и тако сачувају тајне технологије и радаре авиона.
Одбрамбени извори рекли су Тајмсу да су сигурни да опрема Ф-35Б Лајтнинг ИИ авиона, укључујући софистициране радаре и сензоре није компромитована.

Скупи авион је прошлог месеца пао приликом полетања са исто тако скупог носача авиона што је изазвало паничну потрагу за авионом у покушају да се спречи да стелт технологија заврши у рукама Руса.
Локација где је пао авион и даље је мистерија, а не зна се ни тачан разлог авиона. Верује се да јефтине прекривке за кишу нису биле добро скинуте, због чега је мотор усисао прекривку приликом полетања и зато пао.
Британији је било потребно готово три недеље да прикупи неопходне стручњаке да подигну олупину са морског дна а Тајмс наводи да су војни извори били "пријатно изненађени брзином операције".

Олупина ће сада бити послата у поморску базу "савезника" на Медитерану. Тајмсов извор био је прилично шркт са подацима, будући да је реч о војној тајни, али је рекао да су сви делови олупине пронађени.
Британски пилот морао је да се катапултира из свог Ф-35Б лајтнинг авиона током рутинске вежбе у Медитерану средином новембра. Авион је био један од осам који су се у тренутку вежбе налазили на носачу авиона ХСМ Краљица Елизабета, заједно да 10 америчких.

Пошто су авион и пилот завршили у међународним водама, кренула је потрага да се пронађе из из воде извади најсавременији ратни авион пре него што до њега стигну руске снаге. Верује се да је то први пут да се један Ф35-Б срушио у тој области.

Технологија на авиону који су дизајирали Американци укључује супер тајне радаре и сензоре и толико је осетљива да омогућава Ф-35 да лети непримећен изнад непријатељске територије суперсоничном брзином.

Као најнапреднији и најскупљи авион британског ратног ваздухопловства (РАФ), једносед може да слети вертикално и потребна му је кратка писта да би полетео.

Извор:Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА