Најновије

УКРАЈИНСКИ БЕЗБЕДЊАК ЗАТРАЖИО АЗИЛ У СРБИЈИ: Траже га због велеиздаје, преживео атентат

Изручење Андрија Наумова од Србије траже украјински званични органи, јер се, како је наведено у захтеву, против овог бившег бригадног генерала Службе безбедности Украјине (СБУ) „води истрага због велеиздаје”.

СБУ (Фото: СБУ)

Украјинац Андриј Наумов (40), који је 7. јуна ове године ухапшен на граничном прелазу Прешево, званично је затражио азил у Србији, рекао је за Политику његов бранилац, нишки адвокат Момчило Ковачевић. Подсетимо, Наумов је осумњичен за прање новца, јер је у аутомобилу којим је намеравао да пређе у Северну Македонију пронађено 607.990 евра и 124.924 долара. С њим је у возилу био и немачки држављанин украјинског порекла Александер Акст (44), који је такође лишен слободе као саизвршилац кривичног дела, али је пуштен да се брани са слободе након што је положио кауцију у износу од 70.000 евра. Наумов је пак у Притворској јединици Казнено-поправног завода Ниш све време од када је ухапшен. Украјинске власти су у међувремену затражиле од Србије његово изручење. Како је наведено у захтеву, против овог бившег бригадног генерала Службе безбедности Украјине (СБУ), правосудни органи те земље „воде истрагу због велеиздаје”.

Претходних дана, у Нишу су боравили родитељи Андрија Наумова, мајка Ирина и отац Олег, који су донели документацију о догађајима везаним за њиховог сина током претходних годину и по дана у Украјини. Према тим документима, од маја 2020. до марта прошле године, на Андрија Наумова припреман је атентат у Кијеву, који су организовали пуковник СБУ Јуриј Расјук и заменик шефа СБУ Дмитриј Нескоромни. Покушај убиства није успео, Наумов је само био повређен, а Расјук је ухапшен, и после признања кривице да је био један од двојице организатора атентата осуђен је у Печерском окружном суду у Кијеву 8. јула 2021. на пет година затвора. Дмитриј Нескоромни је од атентата у бекству и за њим је расписана међународна потерница. У списима са суђења Јурију Расјуку, које су у Ниш донели Ирина и Олег Наумов, наведено је „да су Расјук као пуковник СБУ и заменик шефа исте службе Нескоромни, извршиоцу напада на Андрија Наумова исплатили 30.000 долара да би га трајно онеспособио или убио”.

Неколико месеци после опоравка од атентата, крајем лета прошле године, Андриј Наумов је напустио СБУ и са супругом и двојицом синова напустио Украјину и населио се у Немачкој. Почетком јуна ове године, како тврде његови родитељи, са својим пријатељем Александером Акстом, Наумов је кренуо у Турску, с намером да купи кућу у околини Истанбула и тамо се пресели. Међутим, ухапшен је на српско-северномакедонској граници. Пре тога, документовано тврде родитељи ухапшеног Андрија, никакав поступак против њега у Украјини није вођен. Тек када је објављено да је ухапшен у Србији, председник Украјине Володимир Зеленски одузео је Наумову чин бригадног генерала и прогласио га издајником, а држава Украјина затражила је његово изручење од Србије.

Из тог разлога, објаснио је за наш лист адвокат Момчило Ковачевић, Министарству унутрашњих послова Србије Андриј Наумов је поднео захтев за азил и признање статуса избеглице. Самим тим, како објашњава, питање екстрадиције (изручења) Наумова Украјини се не би ни разматрало.

Пребацивање војске преко Мариупоља погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА