Најновије

На Јарињу забрана проласка и возилима са КМ таблицама регистрованим у новембру

Полиција на пункту Јариње наставља са забраном уласка возилима КМ таблица, ако им је регистрација продужена након споразума Београда и Приштине о регистарским ознакама договореним 23. новембра у Бриселу, упркос реаговању из ЕУ да се продужетком регистрације не крши споразум.

Јариње (Фото: Јутјуб)

Са терена има примера да полиција забрањује улазак на КиМ и возилима регистрованим истог дана када је постигнут договор.

Редакцији РТС-а јавио се Иван Јакшић из Косовске Митровице, са информацијом да је ноћас враћен са Јариња, јер је возило регистровао 23. новембра.

"Био сам са супругом и малолетном ћерком коју смо водили код лекара. Нису нам дозволили да прођемо прелаз Јариње, рекавши да се забрана односи на сва возила са КМ таблицама, којима је продужена регистрација од 21. новембра прошле године. Узалуд смо показивали извештај са лекарског прегледа", пренео је Јакшић.

Додао је да је за већину власника аутомобила са КМ таблицама ово нов моменат одлуке о забрани, јер је претходно саопштено да се забрана односи на возила чија је регистрација продужена у децембру.

Министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља потврдио је у среду 18. децембра да је полиција на пунктовима Јариње и Брњак на северу КиМ забранила улазак аутомобила са таблицама КМ (Косовска Митровица), а којима је регистрација продужена од децембра прошле године.

"Србија је на основу споразума у Бриселу у новембру 2022. године пристала да обустави издавање нелегалних регистарских таблица и пререгистрацију постојец́их. На основу случајева представљених на нашим прелазима, Србија је у потпуности прекршила овај споразум", написао је Свећља на свом Фејсбук профилу.

Београдски преговарач са Приштином Петар Петковић поручио је да забрана значи брутално кршење и гажење споразума о регистарским ознакама из новембра прошле године. Тим споразумом, додаје Петковић предвиђено је да до коначног решења о таблицама, КМ регистарске ознаке остају у пуној употреби.

Влада Србије је у децембру усвојила Уредбу којом се свим возилима са ознакама градова на КиМ продужава регистрација до даљњег.

Потом су регаовали и из Европске уније, која је гарант споразума.

Београд није прекршио договор са Приштином о регистарским таблицама, јер се обнављање осигурања и техничких прегледа возила са КМ регистрацијама не сматра издавањем нових таблица, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

Петер Стано је тако одговорио на новинарско питање о оптужбама приштинских власти да је Београд наставио са издавањем нових таблица са ознакама КМ, кршећи тако споразум од 23. новембра прошле године.

"Упознати смо са одлуком Србије од 6. децембра да регистарске ознаке КМ неће бити обнављане, већ само осигурање и технички прегледи. Зато се то не може сматрати издавањем нових регистарских таблица", рекао је Стано.

Портпарол ЕУ је подсетио да се Приштина обавезала да ће се уздржати од било каквих мера принуде против власника КМ таблица и задржавања "статуса кво" све док се питање не реши у оквиру дијалога на "одрживи начин", док се Београд обавезао да неће издавати нове КМ таблице.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА