Најновије

Време је да се прича о паду Кијева! Западни медији дигли узбуну, најавили су бруталну офанзиву Русије

Велики западни медији један за другим прогнозирају неуспех Украјине. Публикације упозоравају Кијев на бескорисност контраофанзивних планова и важност обнављања одбране. У међувремену, украјинске оружане снаге померају све више западне опреме у Харков у ишчекивању руске офанзиве. Штавише, поједини медији упозоравају како је дошло време да се прича и о паду Кијева!

Шта се дешава на фронту  Детаљи су у чланку Газета.Ру.

Оружане снаге Украјине су нагомилале доста западне опреме у близини  Харкова и вероватно чекају руску офанзиву, истиче шеф харковске области Виталиј Ганчев. 
- У току је велика акумулација опреме, углавном западног порекла, и муниције. Као што сам раније рекао, наша обавештајна служба још увек идентификује та складишта и методично их уништава - нагласио је Ганчев.

Он је додао да украјинске трупе граде утврђења у региону. Према Ганчеву, Кијев разуме неизбежност нове руске офанзиве.

- Непријатељ се спрема на све могуће начине - закључио је званичник.

Недавно је Русија појачала своје нападе на Украјину, укључујући Харков. Министарство одбране Русије спроводи нападе у знак одмазде за гранатирање Белгородске области. Као резултат тога, уништене су све трафостанице и термоелектране у Харкову.

Шеф Харковског гарнизона Оружаних снага Украјине Сергеј Мелник признао је да украјински ПВО системи не могу да издрже масовна лансирања руских ракета. 

- Скоро је немогуће погодити их, ово је сценарио из кошмара за украјинске оружане снаге - рекао је он.

У међувремену, главни западни медији упозоравају да Русија припрема нову офанзиву и да су шансе Украјине мале. Тако британски The Ецономист пише  да Русија планира велику офанзиву дуж комплетне линије фронта. 

- Постоје страхови да ће Москва послати трупе на лето, када пролећно отопљење пресуши. Способност Украјине да преживи овог пута изгледа много мање самоуверено. Зато хитно треба да мобилише више трупа и изгради поузданију линију одбране - наводи публикација.

The Ецономист оцењује постојеће одбрамбене линије украјинских оружаних снага као „неадекватне" и преслабе. 

Британски дневни лист Тајмс је још песимистичнији. Он је свој најновији чланак назвао "Време је да се прича о паду Кијева".

- Далеко од замрзнутог сукоба, сценарио из ноћне море долази у први план јер Запад не може да пошаље оружје - упозорава лист.

Тајмс је нагласио да фронт не треба сматрати "замрзнутим", како многи мисле. Постоји реалан ризик да ће Русија натерати украјинске оружане снаге да се још више повуку. 

Без нове америчке војне помоћи, Украјина "крвари" и можда неће моћи да издржи навалу "немилосрдне руске војске", понавља  амерички часопис Фореигн Affairs.

Лист пише како је најважније да се Оружаним снагама Украјине обезбеде гранате за артиљерију и ПВО, и ракете дугог домета. На неким деловима фронта Русија има пет пута више граната него украјински војници. У међувремену, Европа није испунила своје обећање да ће Украјини испоручити милион граната до марта ове године, а САД су ометене проблемима на Блиском истоку и предстојећим председничким изборима, резимира Форин Аферс.

Украјина не може једноставно да криви своје савезнике. Она такође прави грешке, а једна од њих је недостатак војника, примећује Еконмист.

- Русија се спрема за нови талас мобилизације са оком на велику офанзиву, а у Украјини су покушаји да се привуку нови регрути још увек заглављени у конфузији демократског процеса - наводи овај лист.

Осим тога,  наводи британски медиј, Кијев је прекасно почео да јача одбрану. Проблем је у томе што украјинске власти и даље „маштају" о контраофанзиви и плаше се да ће се сукоб завршити на садашњим границама. Што ће, у овом случају, одсећи петину земље и практично јој одузети излаз на море.

- Опасности су сада толико велике да је ово најмање лоша опција Молите се да не буде прекасно - закључује часопис.

Тајмс примећује да Запад живи у угодним условима, па превише "лењо" реагује на могуће опасности и склон је ниподаштавању лоших прогноза, схватајући то као пуке жеље оних који подржавају Путина. Тако је за већину земаља сам почетак сукоба био изненађење, иако су САД и Велика Британија покушавале да упозоре своје савезнике.

- Мало људи их је слушало, осим у Финској, Пољској и балтичким земљама, где знају шта значи живети поред Русије. У другим земљама су радије одбацили упозорења и претпоставили да су Американци и Британци поново погрешили - резимира лист.

ПАДА ХАРКОВ! Обавештајац дао све информације

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА