Најновије

Шта ће бити са пројектом "Супергалеб Г4"? (ВИДЕО)

Држава је током 2016. године у наменску индустрију уложила 46 милиона евра, изјавио је министар одбране Зоран Ђорђевић.

Супергалеб Г4 (Фото: Јутјуб)

Како је навео, очекује се да би, захваљујући томе, извоз у наредних пет до шест година могао да премаши износ од милијарду евра.
У плану Министарства одбране за наредне две године, додао је министар, јесте опремање ратног ваздухопловства и противвазухопловне опреме, као и војске, новим артиљерисјким оружјем и оруђем. У плану је, како је навео, и опремање 1.500 војника најсавременијом опремом. 
Ђорђевић, који је учествовао на конференцији "Финансирање безбедности за 21. век", на панелу под називом "Паметна одбрана: како да са мало постигнемо више", рекао је да се Министарство одбране прилагодило променама буџета последњих година. 
- Прошле године уложили смо 46 милиона долара у нашу наменску (индустрију). Урадили смо анализу на који начин се то улагање у нашу наменску рефлектује на нашу економију. Дошли смо до сазнања да велики потенцијал лежи у томе да убудуће наставимо с тим и да ће то бити замајац за комплетну спрску економију - рекао је Ђорђевић. 
Министар је као пример навео да је 2012. године извоз износио 153 милиона долара, 2016. године 483 милиона долара и изразио очекивање да ће ову годину Србија закључити са извозом од 510 милиона долара. 
Говорећи о начину на који се обезбеђују уштеде у Министарству одбране, Ђрођевић је рекао да се спроводе јефтиније и заједничке набавке, које се обављају са другим институцијама, саопштило је Министарство одбране. 
Такве набавке обезбеђују повољнију цену, а министар је посебно истакао већу контролу и транспарентно трошење буџетских средстава. 
Кад је реч о механизмима контроле трошења новца у Министарству одбране и Војсци Србије данас Ђорђевић је рекао да са више инстанци надгледа и контролише свака јавна набавка те да су уштеде реалност до које је дошло строгим поштовањем процедура, али и подизањем интегритета. 
Он каже да су контроле ревизора недвосмислено показале да се све ради у складу са законом. 
- Управо ради тога, Министарство одбране узима се као пример добре праксе, а исто је и кад је реч о планирању - истакао је Ђорђевић. 
Он је одговарајући на питања будућности развоја пројекта "супергалеб г-4" најавио развој и других средстава, уз три капитална пројекта који су у плану за ову годину. 
Одговарајући на питање шта очекује од нових стратешких докумената у систему одбране, који су у фази израде, Ђорђевић је рекао да се тиме бави интерресорна комисија на бази исказаних потреба система одбране. 
Након тога следи читава процедура, укључујући и јавну расправу и одлуку Владе, после које ће документи добити своју коначну форму. 
"Као министар могу да говорим о томе шта нам је план за наредне две године, а то је опремање Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и Војске новим артиљеријским оружјем и оруђем, углавном домаће производње", рекао је Ђорђевић. 
Ту су "нора", "лазар", "морава", а имамо и нова средства која треба да прођу процедуру у Техничком опитном центру, казао је он и подсетио на планове о опремању 1.500 војника, који ће имати најсавременију опрему за брзо реаговање. 
Други панел конференције био је фокусиран на ризичне и неефикасне набавке у сектору безбедности и последице које такве набавке имају на функционисање безбедносних институција, права својих запослених и сигурност грађана. 
Циљ разговора био је обезбедјивање препорука за постизање паметних набавки у сектору безбедности до 2020. године, док је расправа на трећем панелу била посвећена лошој пракси набавке приватног обезбеђења од стране јавних институција у Србији. 
Скуп у хотелу Зира је реализован као завршна конференција пројекта "ПРО-ЦУРЕ: Јачање цивилног надзора над јавним набавкама у сектору безбедности", који спроводе БЦБП и Друштво против корупције уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије. 
Београдски центар за безбедносну политику, као организатор, окупио је релевантне саговорнике из институција сектора безбедности, независних регулаторних тела, међународне стручњаке и представнике цивилног друштва. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА