Најновије

Вукови мутанти из Чернобиља развили способност да се ефикасније боре против канцерогених ћелија

Геном ових животиња је мутирао и оне су сада отпорније на развој ћелија рака, што значи да би њиховим проучавањем можда могло да се пронађе ново решење у борби против карцинома.

Вукови који живе у зони Чернобиља генетички су различити од припадника своје врсте који живе изван области загађене радијацијом и развили су током година отпорност на рак, показала је најновија студија америчких истраживача.

Геном ових животиња је мутирао и оне су сада отпорније на развој ћелија рака, што значи да би њиховим проучавањем можда могло да се пронађе ново решење у борби против карцинома, преноси Њујорк пост.

У студији објављеној прошле недеље, научници са Принстона су установили да су дивље животиње успеле да мутирају и преживе високе нивое радијације која је захватила то подручје након што је нуклеарни реактор у чернобилској електрани експлодирао 1986. године - што важи за најгору нуклеарну катастрофу у историји планете.

Људи су напустили ово подручје због високе радијације, а зона од 1.000 квадратних миља је ограђена да би се спречило даље излагање људи зрачењу.

Међутим, дивље животиње које су се вратиле у ову област - укључујуц́и чопоре вукова - нису под утицајем хроничне изложености радијацији.

Еволуциона биолошкиња и екотоксиколошкиња Кара Лав, запослена у лабораторији Шејн Кемпбел-Стејтон на универзитету Принстон проучавала је како су мутирани вукови еволуирали да преживе радиоактивно окружење још од 2014. године.

Екипа научника је вуковима ставила огрлице са ГПС уређајем и дозиметрима зрачења, а често су им узимали крв како би пратили њихов одговор на зрачење.

Те огрлице су им помогле да имају увид где се животиње налазе и колико су изложени радијацији, а на основу њих су сазнали да су вукови изложени 11,28 милиграма радијације дневно, што је више од шест пута више од законске границе безбедности за људе.

Имуни систем чернобиљских вукова изгледао је другачији од осталих – слично као код пацијената оболелих од рака који пролазе кроз терапију зрачењем, открили су истраживачи.

Откривени су и специфични геноми који их највероватније чине отпорним на повец́ан ризик од рака.

Најновија студија би могла да буде кључна за испитивање како би мутације гена код људи могле да повец́ају шансе за преживљавање рака.

Чернобиљски дивљи пси, који су највероватније потомци куц́них љубимаца некадашњих становника овог краја - такође могу да имају сличну отпорност на рак иако нису проучавани на исти начин као њихови дивљи рођаци.

Пси су били у том подручју непосредно након катастрофе и имали више времена да се прилагоде, попут птица које су доживеле екстремне генетске дефекте као резултат токсичног зрачења.

Студија је показала да се вукови боре против рака слично као људи, међутим истраживање је прекинуто најпре због пандемије коронавируса, а затим и због сукоба у Украјини.

На екране стиже "Сабља", политички трилер о убиству Зорана Ђинђића

Извор: euronews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА