Најновије

Немачка формира савез за вакцину против корона вируса!

Државе које су међу оснивачима Европске уније удружују снаге ради постизања најбржег и најбољег могућег решења против вируса.

Коронавакцина (Фото: pixabay. com)

Немачка и још три државе чланице Европске уније формирају савез који би осигурао приступ и поштену дистрибуцију вакцине против корона вируса широм света кад буде пронађена и одобрена, пише дневник Ханделсблат, преноси Хина.

Лист цитира немачког министра здравства Јенса Спана и његове колеге из Француске, Италије и Холандије, који су у писму Европској комисији написали да је приступ вакцини "данас једно од најважнијих питања за Европску унију".

Због тога те државе, које су међу оснивачима Уније, удружују снаге "ради постизања најбржег и најбољег могућег резултата преговора с кључним играчима у фармацеутској индустрији".

Желе спречити сценариј у којем би у утрци за вакцину против корона вируса Европска унија изгубила од Сједињених Америчких Држава и Кине, пише лист.

Америчка настојања и европске сумње

Настојања америчког председника Доналда Трумпа да САД први добије приступ вакцини и тиме себи осигура поврат милијарди долара уложених у фармацеутске компаније у Европи побуђују сумње, пише Ханделсблат.

САД је осигурао готово трећину од првих милијарду доза планиране експерименталне вакцине против КОВИД-а 19 тако што је обећао уложити 1,2 милијарде долара.

Светске силе труде се пронаћи лек и вакцину како би опоравиле своје економије и вратиле милионе људи на посао.

Позивајући се на изворе из владе, Ханделсблат пише да Немачка, Француска, Италија и Холандија разговарају о новцу за истраживање и гаранцијама за куповину вакцине с неколико фармацеутских компанија, међу којима је АстраЗенека.

Европа мора изградити "тржишну силу" како би преживела у борби за вакцину, пише лист.

Четири државе разговарају и с Великом Британијом, Норвешком, Сингапуром и Јапаном о могућој сарадњи у подручју развоја и дистрибуције вакцине.

СЗО тражи равноправност при расподели лека

Светска здравствена организација такође је покренула глобалну иницијативу за убрзани развој и равномерну дистрибуцију вакцине, дијагностике и третмана против КОВИД-а 19.

Иницијатива под називом "АЦТ Ацелератор" покренута је како би се на међународном нивоу убрзале и координирале процедуре за развој и тестирање вакцине и лекова против новог корона вируса.

Главни директор СЗО Тедрос Адханом Гебреyесус каже како је подједнако важно да средства за борбу против те болести, кад једном буду доступна, буду равномерно расподељена свима у свету.

"Наша је заједничка обавеза осигурати да свим људима буду доступна сва средства у борби против КОВИД-а 19", рекао је Гебреyесус.

Прочитајте ОВДЕ    каква нам сада епидемија прети?

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА