Најновије

ОВО ВАМ НИСУ РЕКЛИ: Студије показале да је 60% људи природно отпорно на корону

Нова студија је открила да је Sars-Cov-2, вирус повезан са ковид 19, можда пет пута раширенији него што се раније сматрало, а самим тим и пет пута мање смртоносан.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Истраживање, које је спровео тим научника из Цириха, показује да се Sars-Cov-2 специфична антитела појављују само у најтежим случајевима, односно у једном од пет случајева. 

Аутори студије из овога закључују да антитела необјашњиво недостају у већини благих случајева ковид 19.

Али, с обзиром на познату нетачност дијагностичких тестова и добро документовану тенденцију прекомерне дијагнозе клиничким посматрањем, чини се да би друго потенцијално објашњење било да су антитела изостала због чињенице да субјекти никада нису били заражени Sars-Cov-2, њихови „благи“ симптоми налик прехлади, настали су због неког другог патогена, попут… обичног грипа.

Међутим, ако су аутори заиста тачни у својој процени, то би могло да значи да би стопа инфекције Sars-Cov-2 (ИФР) требало поново да се ревидира.

Ако 80% заражених заиста не производи антитела, постоји могућност да је вирус присутан код много више људи него што се обично претпоставља. То би заузврат потенцијално могло да смањи ИФР.

У раним фазама, Светска здравствена организација (СЗО) проценила је да је ИФР вируса висока око 3,4%. Модели који се темеље на тим бројевима показали су се, међутим, нетачним.

Многи стручњаци предвиђали су да ће се процене СЗО показати нетачним када се изаврше широко распрострањене популационе студије. Они су, користећи крвне тестове у потрази за антителима Sars-Cov-2 рађене у различитим популацијама широм света, дошли до закључка да је ИФР ближи 0,3% од првобитне цифре СЗО-а од 3,4%.

У међувремену, друга студија из прошлог месеца открила је да до 60% људи може бити делимично отпорно на Sars-Cov-2, а да никада није било изложено овом вирусу. Другим речима, велики број људи може бити имун или отпоран на овај вирус, јер је већ био заражен другим коронавирусом.

Ово можда није изненађујуће, с обзиром на блиску везу између већине коронавируса, али то је даљи показатељ да овај вирус, за који се зна да је у великој већини случајева безопасан, није нити нарочито јединствен нити посебно опасан.

Које су нове мере ступиле на снагу у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА