Најновије

НЕК НАМ ЈЕ БОГ У ПОМОЋИ, НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Стари срмтоносни вируси испливали из леда Сибира и Гренланда?!

Глобално загревање доводи до временских екстрема, а научници су закључили да је западна Европа у опасности због повећане учесталости олуја. Истовремено, многи делови Јужне Америке, Јужне Африке и Аустралије вероватно ће имати више суша него што су имали у блиској прошлости, док је у Сибиру постигнут нови рекорд, јер су просечне температуре у јуну, другу годину заредом, знатно повећане.

Арктик (Фото: pixabay. com)

- Цела планета је топлија за један степен у односу на прединдустријски ниво, а последњих година та аномалија је и већа - каже, проф. др Владимир Ђурђевић из Института за метеорологију. 

- Налазимо се у процесу глобалног загревања, и климатске промене данас се дешавају у знатно краћим временским интервалима него у прошлости.

Поједини научници упозоравају на то да би услед последица глобалног загревања бивши трајни ледени покривачи Сибира и Гренланда постали попришта "васкрсења" вируса и бактерија који су били замрзунути у леденом покривачу. Познато је да су они шампиони преживљавања. Научници су открили делове рибонуклеинске киселине шпанског вируса из 1918. године у телима сахрањеним у масовним гробницама у тундрама Аљаске.

- Постоје приче о томе, али мислим да је боље не отварати ту тему, пошто су људи наплашени због вируса корона и то ће још више да их збуни - сматра професор Ђурђевић.

- Постоје налази у леденим депозитима на Северном и Јужном полу заробљених бактерија и вируса, али то не значи да они могу да се активирају.

Србија из године у годину губи милијарде због суша и поплава!

- Клима се врло брзо мења и требало би да се прилагодимио, али наша земља то не препознаје као задатак - каже Ђурђевић. - Проблем са климатским променама је претња или ризик у будућности, а све што нам је пред носом је важније. Кад будемо видели право лице климатских промена, а не само назнаку проблема, биће касно да се тиме бавимо. Проблем са климатским променама је то што не можемо да се вратимо у рикверц, да вратимо климу да буде као пре 50 година. Кад се угљен-диоксид појави у атмосфери, он се у њој задржава хиљадама година.

Прочитајте ОВДЕ  до каквог то циља жели да стигне Кремљ.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА