Најновије

КОВИД ПАСОШИ БИЋЕ НЕОПХОДНИ: Ко не прими вакцину, не може на посао! Неће моћи нигде да путује

Нема путовања, летовања, зимовања, уласка у авион, преласка границе, али ни рада из фирме за оне који нису вакцинисани против вируса ковид-19. Оно што је доскора деловало као визија из неког СФ филма о далекој будућности већ за пола године или годину дана могло би постати наша свакодневица.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

И то не тврде теоретичари завере, већ власници авио-компанија, великих хотела и одмаралишта, највећих глобалних компанија... Нешто слично најављују и светски државници, попут британског премијера Бориса Џонсона и кинеског лидера Си Ђинпинга.

Директор аустралијске авио-компаније "Квантас" Алан Џојс изјавио је да та компанија планира да услов за укрцавање на међународне летове буде обавезна вакцинација путника, а обелоданио је и да ће слична политика бити усвојена широм света.

- Тај услов можда неће бити потребан за домаћа авио-путовања, али за међународне летове свакако хоће. Ту нема никакве дилеме. Обавезна вакцинација постаће нова стварност за међународне путнике свуда на планети - додао је Џојс.

Сви се сложили

На основу разговора с мојим колегама из других авио-компанија широм света закључио сам да ће то бити уобичајена пракса од које неће бити изузетака, објаснио је први човек "Квантаса" и истакао да се авионска путовања неће вратити на ниво пре пандемије док вакцина против коронавируса не буде широко доступна.

Ако шефу авио-компаније неко и не верује, онда у најаву кинеског председника Си Ђинпинга о стварању КОВИД пасоша свакако не треба сумњати. Говорећи на самиту Г20 прошле седмице, он је предложио увођење глобално признатих здравствених QR кодова, рекавши да ће то помоћи да се обнове међународна трговина и путовања.

О специјалним КОВИД пасошима говорио је и Борис Џонсон, представивши њихово увођење као већ разрађен план британске владе. Он то није повезао само с вакцинацијом, него и с масовним тестирањем грађана. Они који су негативни добили би неку врсту посебних дозвола да могу да иду на посао, излазе где хоће и наставе са колико-толико нормалним животом. Сви други би морали у изолацију.

У међувремену, власници и управе неколико компанија које глобално послују заложили су се да само вакцинисани могу да раде у канцеларијама, док би остали радили од куће (претпостављамо уз мању плату, за шта постоје иницијативе у многим земљама, а у Немачкој је таква одредба већ ступила на снагу). Иако овако ригидан став још није званично заживео, не треба сумњати да ће до тога доћи чим вакцина буде масовно доступна.

Измене закона

У Србији се тренутно, суочени с драматичним повећањем броја заражених и умрлих, још не бавимо превише овим темама, али то нас, без икакве сумње, чека, па чека. О томе за кога ће важити обавеза вакцинације против вируса, ипак, увелико се говори. Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, потврдио је да ће, као што је и наведено у измењеном Закону о заштити становништва од заразних болести, који је ступио на снагу пре неколико дана, вакцинација за одређене категорије бити обавезна. Такође, и да ће они који је буду одбијали бити санкционисани.

- Најпре ће бити вакцинисани здравствени радници, потом војска и полиција, а онда редом остали - поручио је Ђерлек и истакао да је закон исти за све, те да ће и државни службеници, који су изабрана лица на одређени период, бити кажњени ако се томе буду противили.

Вакцина ће, како се сазнаје, бити обавезна и за посебно угрожену децу, ону с тешким хроничним болестима. Свим родитељима те деце који одбију да их вакцинишу прете казне.

Ко ће морати да се вакцинише

1. Здравство, војска, полиција

2. Просветни радници

3. Државни функционери

4. Одређене категорије хроничних болесника

5. Одређене категорије хронично болесне деце

Шта нећемо моћи ако нисмо вакцинисани

1. Путовање авионом (међународни летови)

2. Путовања у иностранство (вероватно неће важити за све земље)

3. Одседање у хотелима

4. Рад у канцеларији фирме.

Ево које вакцине прве стижу 

Широм света развија се и тестира у различитим фазама више од 100 вакцина. За њих 50 у току су клиничке студије, а неколико чека и коначно одобрење за масовну употребу. У почетку, било је најважније ко ће бити бржи, али се последњих дана повела нова трка: ко ће бити јефтинији.

На светском нивоу, кључна су одобрења три установе: Управе за храну и лекове у САД (ФДА), Европске агенције за лекове и Агенције за фармацеутске и медицинске производе у Јапану. Када ове институције дају зелено светло, то, без изузетка, чине и агенције на нивоу држава. Наравно, веома је важан и став Светске здравствене организације (СЗО).

Како објашњавају научници, тренутно се развија десетак различитих типова вакцине против КОВИД-19, а већина се заснива на протеинској основи.

Ево ко је најдаље стигао у развоју вакцине

1. "Модерна" (америчка компанија)

Пријавили успешност већу од 90 одсто. Очекује се да у најскорије време добије дозволу америчке агенције, а ЕУ је јуче саопштила да је с овим произвођачем договорила испоруку до 160 милиона доза. Цена ће бити од 25 до 37 долара по дози (неопходне две дозе).

2. Спутњик-V (руска вакцина)

Развио је Институт "Гамалеј" и прва је регистрована у целом свету. Већ је вакцинисано 110.000 људи, а поступак се и даље води као трећа фаза клиничких испитивања. Ефикасна у 92 одсто случајева. Коштаће 20 долара по дози (потребне две) за извоз, у Русији се даје бесплатно. Руси у завршним фазама имају још две вакцине.

3. "Фајзер-Бајонтек" (америчко-немачка)

Неколико дана након америчких избора саопштили су да је ефикасност више од 90 одсто. Заснована на рибонуклеинској киселини. Најављена цена вакцине је 19,5 долара по дози. Потребно је примити две дозе. Минимална цена биће 19,5 долара по дози (потребне две), али ће варирати од државе до државе. Србија обезбедила 1,8 милиона ових вакцина.

4. "Јансен" (белгијска компанија)

Тренутно тестирају вакцину на око 90.000 људи у САД, Аргентини, Бразилу, Колумбији и Белгији. Још нису саопштили колика је ефикасност.

5. "Астразенека" и Оксфорд (Енглеска)

Саопштили да је њихова вакцина ефикасна у 70 одсто случајева, а та бројка може ићи и до 90 одсто, зависно од категорије пацијената. Коштаће свега три долара по дози. Произвођачи још раније саопштили да не планирају никакву зараду.

6. "Синофарм" (кинеска компанија)

Једну од три кинеске вакцине произвела је ова фирма. Развијана на неколико института паралелно. Тестира се у Бахреину, Јордану, Египту, Мароку, Аргентини и Перуу. Око кинеских вакцина има највише непознаница. Западни медији спекулишу да су Кинези већ вакцинисали огроман број људи из ризичних категорија.

У току је рат против православља, а Иринеј је био последњи патријарх. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА