Најновије

"Сведочанства" филм редитељке Бранке Бешевић Гајић: Документарни филм о манастиру Тумане

Манастир Тумане и MS FILM продукција представљају дугометражни документарни филм “Сведочанства” награђиване редитељке Бранке Бешевић Гајић, филмска прича о манастиру Туману доживела је светску премијеру у оквиру документарног програма на Мостар филм фестивалу-филмске глуме 20.10.2020. године, где је наша прослављена редитељка Бранка Бешевић Гајић са колегама из региона глумцем Миром Барњаком и талент агентом Анилом Гајевић била и у саставу стручног жирија у такмичарском играном програму.

Фото-Промо

Бранка Бешевић Гајић је у оквиру филмског фестивала одржала мастерклас на тему играног филма тј. филмске режије у дигиталном медију иначе њеног докторског уметничког рада који ће се реализовати под менторством професора др Ивана Правдића и др Соње Маринковић на Универзитету уметности у Београду.


Прича о манастиру Тумане Сведочанства која је угледала светлост дана у Мостару је документарно-истраживачки филм који се базира на стварним релевантним исцељењима верника који посећују култну светињу манастир Тумане који се налази у голубачкој долини на самој долини истоименог потока, 12км удаљен од Голупца, посвећен је Светом архангелу Гаврилу, а његово оснивање везује се за Милоша Обилића, за име манастира везано је неколико предања прослављеног косовског јунака. 


Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је свој дворац у оближњем селу Двориште. Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синаита који је пребивао у оближњој пећини. 


Када га је понео видару на лечење пустињак му рече: Ту мани, Нема лека-пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину-манастир у који положи Зосимове мошти.
Док је зидао манастир стиже кнежев позив да дође у бој. “Ту мани”, па дођи на Косово. Од двоструког "Ту мани" манастир добија име Туман, људи га од милоште зову Тумане. 
У овом филму се трага за сведочанствима аутентичних сведока. Манастир Тумане је познат широм света без обзира на веру и националност у светињу долазе људи тражећи спасење и очекујући помоћ.

Филм је реализован по благослову Владике Игантија и по мотивима књиге Игумана Димитрија Плећевића, Тајна туманске светитење.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА