Најновије

МЛАДИЋЕВ АДВОКАТ: Криве га и за злочине који не постоје у оптужници!

Генерал Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је и за инциденте и догађаје који уопште нису наведени у оптужници.

Младић (Фото: Јутјуб)

Ово је став његовог адвоката Бранка Лукића који је почео детаљну анализу пресуде којом је добио доживотну робију, али и судије Приске Нијамбе која је у свом издвојеном мишљењу навела да жалба Младића треба у потпуности да буде усвојена и да му се суђење понови, осим по тачки оптужнице за узимање припадника Унпрофора за таоце.

Генералов бранилац коментарише да је Нијамбе истакла да је "првостепено веће погрешило, а да је у свом издвојеном мишљењу обрадила само њихове најтеже грешке".

- Нагласила је да суд не сме никога да осуди мимо оптужнице и да је Младић постао свестан тих инцидената тек кад је донета пресуда и да за њих није могао да се брани. У питању су одређена пуцања из снајпера и гранатирања у Сарајеву. Указала је и да пресуђене чињенице говоре о официрима блиским и подређеним Младићу, Вујадину Поповићу и Љубиши Беари, али да у његовом поступку оне не могу да буду важније од доказа који их побијају. То није у складу са правилима по којима суд ради - објаснио је Лукић.

Он наводи и да је судија Нијамбе приметила да је у пресуди направљена грешка у географско-временском оквиру:

- Оптужен је и осуђен за нека дела која су се догодила у БиХ 1991. и почетком 1992. када он уопште није био тамо, већ у Хрватској и није могао да буде одговоран за њих. Такође је осуђен и за једно дело из Хрватске, кад је био тамо, али се оно не помиње у оптужници. Судија је навела да је Младићева кривица за удружене злочиначке подухвате утврђена искључиво на основу посредних доказа, на нивоу рекла-казала.

Он појашњава да се Нијамбе бавила и проглашењем Младића кривим за злочине које су починиле паравојне јединице:

- Судија се пита како је веће могло да закључи да је Младић имао контролу над паравојним јединицама. Каже да ниједан разуман суд не би занемарио многобројне доказе о напорима генерала да такве јединице искорени. Он је њихове припаднике током целог рата хапсио, разоружавао и протеривао са територије коју је контролисао. Како онда може бити одговоран за њихове злочине?

Лукић каже и да је Нијамбе добро приметила да је погрешна логика судског већа, које је применило пресуђену чињеницу, да би се установило како је Младић имао контролу и над МУП:

- Она наводи да и веће само признаје да не може да разликује које је злочине починила полиција, а које војска. Због тога уводе нови вид одговорности "оперативно надгледање" из чега повлаче закључак да је Младић контролисао и полицију. Она наводи да се не види на основу чега проистиче такав закључак и да таква одговорност нигде не постоји, да је измишљена и да се за то нико не може осудити. Судски списи су преплављени релевантним и кредибилним доказима из којих се види да акције полиције нису биле потчињене војсци, већ МУП. То се види и из сведочења тужиочевог вештака, који је јасно казао да је МУП све време контролисао њихове јединице.

За Тачија друга правила

Хашки суд је генерала Младића осудио и за дела када уопште није био главнокомандујући војске ВРС, а други суд у Хагу, који суди за злочине ОВК на Космету и ради по сличним принципима, недавно је у поступку против Хашима Тачија одбио све жртве које не улазе у временски период за који суде од средине 1998. године, до почетка 2000. године на КиМ. Двоструки аршини нису новост у односу према Србима.

Камиони возили скије и метке

Лукић наводи пример да је веће узело као пресуђену чињеницу да су се конвоји хуманитарне помоћи тешко пробијали до Сребренице, чиме је српска страна намерно изазивала хуманитарну катастрофу, а игнорисали су доказе да једино нису пуштани камиони Унпрофора, који су возили оружје:

- Ти возачи чак нису ни хапшени, само им није било дозвољено да прођу. Један камион је био пун скија. Туризма сигурно није било, али били су потребни Армији БиХ да се сјуре у неко српско село. Заустављен је и камион међународне заједнице који је возио плинске боце, пуне сакривених метака. Све је то снимљено камером. Ми смо као доказ извели записнике, сведочења, снимке, али су судије то игнорисале.

Ердоган се састаје са Бајденом, има поруку за њега, од Вашингтона очекује још нешто! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА