Најновије

REЖИМ НАСТАВЉА СА КОРОНА ДИКТАТУРОМ! Трећа доза извесна?

Да ће бити треће дозе, то је сигурно, али када ће се то догодити, зависи од резултата студија које се спроводе у свету.

Бранислав Тиодоровић. (Фото: Јутјуб)

- Ми свакако пратимо како оне напредују, као и препоруке СЗО. С друге стране, све занима да ли ће се мешати вакцине. То такође у овом тренутку не можемо да тврдимо јер не постоји званичан став о томе, али тако нешто је свакако могуће - каже проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба.

Вакцине које примају грађани Србије имају исти циљ, а то је да оне покрећу наш имунски систем да створи одбрану против вируса. Вакцине знатно утичу на спречавање развоја болести и због тога је важно створити што већи одбрамбени „обруч“ од вируса. С друге стране, о мешању вакцина различитих произвођача говори се месецима, а један од разлога је и тај што решавамо глобални проблем за који је потребна већа количина вакцина, па је могуће и мешање различитих произвођача.

- Сви причају о мешању вакцина, али нико није донео коначну одлуку о томе и када ће бити трећа доза и да ли ће бити другачија вакцина од оне претходне две које су примили. Чињеница је да вероватно сви размишљају о томе да комбинују, јер имунолози кажу да су бољи одговори када се комбинују дозе, али то су све разматрања и ништа није то званично. Студије се раде у свету, знам да се разматра комбинација Фајзер и Астра Зенеке, у Русији се такође разматрају комбинације, али опет кажем, то нико није објавио званично - каже професор Тиодоровић.

Како професор објашњава даље, могуће је да ће крајем године бити могућа вакцинација трећом дозом за оне који су примили у јануару, мада, према његовој процени, трећа доза ће се ипак давати тек почетком наредне године.

Када је пре неколико месеци дошло до грешке током вакцинације код двоје грађана у Србији, није било драматичних последица, тачније, пацијенти су праћени и све је било у реду.

Др Даница Ћујућ из ИНЕПА-а недавно је објаснила шта се дешава у организму када дође до мешања вакцина - да након што примимо вакцину, наш имунски систем се покрене и активирају се различити механизми који при следећем контакту са вирусом спречавају продирање вируса у организам и развој болести.

- Тренутно је број доступних доза вакцина недовољан да подмири потребе, па се комбиновање вакцина разматра као једно од решења како би се поступак вакцинације убрзао. Тренутно се сматра да у имунолошком смислу комбиновање вакцина не би требало да има неповољних последица. Ипак, овако нешто је потребно и потврдити одговарајућим испитивањем - изјавила је недавно др Ћујић.

У Великој Британији је пре неколико месеци започета клиничка студија која има за циљ праћење комбиновања АстраЗенека вакцине, у првој дози, а затим Фајзер-Бионтек као друге дозе. Такође, у Француској се разматра комбиновање Астра Зенеке, као првом дозом, са вакцинама базираним на мРНА технологији за другу дозу, док се у Немачкој говорило о комбиновању АстраЗенека и Спутњик вакцине.

Изведен напад дроновима на америчку војну базу, огласиле се сирене! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА