Најновије

ШЕКЛЕР САВЕТОВАО ГРАЂАНИМА! Фармаколог: Трећу дозу вакцине за сад не бих ником дао

Фармаколог са Медицинског факутлета у Београду Радан Стојановић, поводом евентуалног увођења треће дозе вакцине против ковида, истиче да "трећа доза није трећа срећа" и да је он "у одсуству јасних доказа да је неопходна не би ником дао".

Илустрација (Фото: pixabay. com)

– Тренутно немамо податке који би суверено говорили да треба дати трећу дозу. Коначну одлуку морамо донети уважавајући више параметара: епидемиолошку ситуацију, проценат заштите који је већ овде постигнут. Доајен вирусологије Ана Глигић, од које човек може много да научи, каже да је израчунала да је тренутно око 66 одсто нашег становништва заштићено, што у смислу да су прележали ковид, што у смислу да су се вакцинисали. Трећи параметар је искуство из других земаља. Кад се све то сакупи, можемо дати коначан одговор – поручује Стојановић гостујући на телевизији Н1.

Он додаје да „у међувремену сву стратегију треба да усмеримо на давање две дозе онима који нису вакцинисани“.

– Веома важно питање је који су критеријуми за трећу дозу. Не видим да су јасни. Не знамо колико траје заштита после прележане инфекције нити колико траје заштита после две дозе – каже Стојановић и указује да чак и када неко мери антитела, не мери ћелијски имунитет који је веома значајан за дуготрајност заштите.

Истиче да „проценат ваше заштите нико вам на овоме свету не моће рећи, он зависи од вашег здравственог стања, од година“.

– Следеће питање је коју вакцину изабрати као трећу дозу – да ли исту као претходне две или неку другу – наводи он и додаје да је комбиновање вакцина идеја утемељена на научним чињеницама да комбиноване вакцине дају јачи имуни одговор, односно јаче и дуготрајније ће нас штитити.

– Став Европске агенције за лекове је да је још рано за коначан закључак – истиче он и додаје да треба донети јасне препоруке ко треба да прими трећу дозу, под којим условима, коју вакцину.

Указује да смо сведоци „велике борбе између вируса и човека, вирус мутира, сада имамо делта сој, који има лакшу способност ширења, инкубација краће траје а лакше се преноси, али је добро да не изазива теже клиничке слике, немамо навалу на болнице“.

– Можемо рећи као да ова мутација можда води у неком добром смеру, али рано је да још о томе причамо – наводи Стојановић.

Он додаје да „не треба да мењамо стратегију борбе, без обзира да се ли се ради о алфа, бета, гама или делта соју, битка се води на два колосека, један су епидемиолошке мере од којих не смемо одустати, нарочито у затвореном простору, а други – активна борба за процес имунизације што већег броја људи“.

– Оно што је важно је да све вакцине које се данас примењују су ефикасне према делта соју – указује он.

"Вучић би пао као Ал Капоне, када бисмо знали како је набављао респираторе". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА