Најновије

Нова опција да свет чује истину: НАТО агресија тема за Генералну скупштину УН?

Некадашњи сеф дипломатије СР Југославије Владислав Живановић истиче да је срж овог заседања да се Запад послужио процедуралним могућностима да то питање у СБ УН затвори до даљег.

Уместо да се после 25 година суоче са истином, перјанице НАТО успеле су да спрече да се говори о њиховом злочину према Србији и њеном народу. Овако би могла да се опише тактика коју су западне силе примениле у понедељак увече како би се избегле да се говори о узроцима и последицама НАТО агресије на СР Југославију 1999. године на седници СБ УН.

Жустро залагање Русије да до расправе дође срачунато је с тим да се оснаже позиције Београда у јеку великих притисака Запада да се сагласимо с губитком Косова и Метохије, а истовремено и да се брутално згази Повеља УН пре 25 година, пишу "Вечерње новости".

Некадашњи сеф дипломатије СР Југославије Владислав Живановић истиче да се Запад послужио процедуралним могућностима да то питање у СБ УН затвори до даљег.

НАТО земље, сматра он, могу бити задовољне јер су спречиле да трпе последице својих дела и да се освеже сећања на срамне тренутке, а то би компромитовало њихове садашње интересе.

"Француски став је био прилично рогобатан и препотентан и пре се може окарактерисати као бекство од истине него притисак на Русију, а индиректно на нас", рекао је Јовановић за "Новости" и додао да се Америка такође послужила француским ставом и кратко потврдила да нема места за дискусију и поручио: "Сада свако треба да направи биланс, али је по мени губитник НАТО који је побегао од расправе".

Јовановић објашњава да постоји могућност да се ово питање пренесе на Генералну скупштину као што је то урадио Запад по питању војне акције Русије, али додаје да би Запад сигурно учинио све да спречи већинско излагање у прилог руског става.

"Аријева формула"

Када је реч о покушају француског представника у УН Николаса де Ривијера да обезбеди значај ове теме и понуди "арија формулу" за ову расправу, дипломата Зоран Миливојевић наводи да је то неформални вид састанка који нема карактер обавезности и исте политичке ефекте као редовна седница.

"Та формула је уведена током ратова деведесетих ради праћења ситуације где су се састајали на дневном нивоу. С обзиром на то да консултације нису обавезујуће, а њихов формат говори у прилог томе да теме о којима се расправља на њима немају толико значај, на њих долазе само заинтересоване стране. Оне немају глобалну тежину. Западне силе знају да би расправа у СБ УН њима штетила и да би им пореметила њихову позицију када је реч о питању КиМ", каже Миливојевић за "Новости".

"Арија формула" је неформални формат састанака Савета безбедности, настао током ратова простору бивше Југославије, који не претпоставља редовне процедуре и присуство свих држава чланица овог тела.

"Запад је хистерично блокирао одржавање седнице СБ УН поводом 25 година од почетка НАТО агресије на Југославију. То све говори само за себе, објашњава више од десетина излагања. Како ли се само плаше истине", навео је руски амбасадор Боцан-Харченко на Иксу поводом блокирања да се одржи седница Савета безбедности Уједињених нација поводом 25 година од почетка НАТО агресије на СРЈ.

Подсетимо, земље чланице Савета безбедности Уједињених нација (СБУН) у понедељак, 25. марта, нису изгласале да се на дневни ред седнице, која је завршена у Њујорку, стави иницијатива Русије да се расправља о 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

За одржавање седнице гласале су Русија, Кина и Алжир, није било гласова против, али је било уздржано 12 чланица СБ УН - Француска, Велика Британија, САД, Еквадор, Гвајана, Јапан, Малта, Мозамбик, Јужна Кореја, Сиера Леона, Словенија и Швајцарска.

На столу четири теме: Вучић данас са амбасадорима Квинте

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА